MUNDIJAL 2018

Više snage, manje ljepote: ’Tika-taka’ je prošlost

Avaz Sport

5.7.2018

Svjetsko prvenstvo u Rusiji možda je jedno od najinteresantnijih dosadašnjih planetarnih fudbalskih smotri po mnogo čemu, a najviše zbog nove, VAR tehnologije, koja je sigurno promijenila sve nabolje.

Nijedna reprezentacija se više ne može žaliti na (ne)dosuđen penal, ofsajd i slične krucijalne odluke koje mogu riješiti utakmicu.

Da je ta tehnologija došla ranije, možda bi ona famozna „ofsajd pozicija”, odnosno poništeni gol Edina Džeke protiv Nigerije, za koju je kasnije i sudija priznao da je pogriješio, našu reprezentaciju odveo u nokaut fazu Mundijala 2014. u Brazilu.

U Rusiji me iznenadilo rano ispadanje Argentine, Njemačke, Portugala, Španije. Šta je razlog - umor, zasićenost velikih zvijezda, smjena generacija... Mislim da ima svega pomalo. Međutim, činjenica je da se fudbal mijenja, sve je manje lijepih poteza, a akcent je bačen na fizičku pripremljenost igrača, timski duh, kompaktnost, igranju iz bloka s brzim tranzicijama. “Tika-taka” je otišla u prošlost.

Također, ni kod igrača ne može isti motiv imati jedan Ramos, koji je osvojio tri puta Ligu prvaka, Svjetsko i Evropsko prvenstvo, te Lustig iz Švedske, koji sigurno ima veći motiv.

Šveđani su pokazali tu neophodnu hladnokrvnost u igri, timski duh i kompaktnost u igri. Na tim krilima prave za sada odličan rezultat. Hrvatska je primjer kako se igra za svoju zemlju, sa velikom dozom patriotizma, homogenosti u ekipi, ali i individualnim kvalitetom. I stručni štab naših zapadnih komšija radi odličan, veliki posao. Uspio je ujediniti velike zvijezde koje se sada maksimalno poštuju i “ginu” jedna za drugu na terenu. Argentina je sve suprotno tomu, tipičan primjer anarhije i razjedinjenosti...

Najviše šansi za osvajanje Mundijala u Rusiji ima Francuska, koja je planski već na prošlom Euru napravila smjenu generacija. Imaju mnogo kvalitetnih mladih igrača koji imaju izvanredne motoričke sposobnosti. A njihov stručni štab je napravio izbalansiranu ekipu u svim linijama.

Važno je i to što Dešamp ima odriješene ruke, dugo je već selektor, tako da postepeno provodi svoju viziju u djelo. Još nisu napravili veliki rezultat, ali mislim da je kucnuo i taj trenutak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.