RASIZAM

Sve veći broj igrača koji su trpjeli zbog porijekla: Lukaku i Benzema imali probleme poput Ozila

Avaz Sport

27.7.2018

Nakon što je Mesut Ozil napustio reprezentaciju Njemačke zbog rasizma i nepoštovanja, kao da ne jenjavaju rasprave o ovom pitanju. Ozil je za neke simbol borbe, za druge tek osoba koja se politički prodala. 

Otvorena tema

Bez obzira na različita mišljenja, sada se otvorila i tema prisutnosti rasizma u fudbalu. Danas su rosteri pojedinih reprezentacija puni igrača koji su porijeklom iz drugih država, ali oni su tu legitimno, mnogi rođeni u državama u kojima igraju. Mnogi će reći kako su više puta osjetili da ih smatraju strancima, posebno kada ne ide njihovom timu.

Tako se oglasio i igrač reprezentacije Belgije Romelo Lukaku, čije porijeklo je iz Konga.

- Kada sam igrao dobro, bio sam „napadač iz Belgije“, ali kada bi išlo loše, bio sam napadač porijeklom iz Konga - rekao je Lukaku.

Moderni fudbal

On nije pomišljao napustiti reprezentaciju, kao ni Karim Benzema. Zanimljivo da je Francuz alžirskog porijekla još 2011. upozoravao na ovaj problem. Njegove tadašnje izjave su identične onima koje danas čujemo od drugih igrača koji se žale na rasizam.

U svoj ovoj gužvi oglasila se i „Kick It Out“ organizacija koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu.

- Nažalost, crni igrači u Engleskoj, Francuskoj i šire bili su tretirani slično dugo vremena iako je imigracija pretvorila savremeni život i moderni fudbal nabolje.

Savez zaštitio Durmaza

Nakon utakmice na nedavno održanom SP-u, na meti je bio i Džimi Durmaz (Jimmy), reprezentativac Švedske porijeklom iz Sirije. On je skrivio prekršaj nakon kojeg su Šveđani primili gol, a onda je dobio rasističke uvrede, pa i prijetnje smrću. Za razliku od nekih drugih slučajeva, švedski savez je potpuno stao u zaštitu Durmaza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.