NOGOMET

Impresije iz Rusije: Jero je zbog Prosinečkog bio izuzetno srdačan

Pecikoza s kolegicom na stadionu Lužnjiki: Nevjerovatno iskustvo

E. Ma.

30.7.2018

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu naših fudbalera nije bilo, ali je Bosna i Hercegovina ipak imala predstavnika u Rusiji, tačnije predstavnicu. Slavica Pecikoza, portparol Nogometnog saveza BiH (NSBiH), obavljala je funkciju FIFA-inog medija-oficira, a za “Avaz” je iznijela utiske sa Mundijala, opisujući boravak u Rusiji i rad na najvećem sportskom događaju na svijetu kao neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo.

Mnogo obaveza 

- Osim neprocjenjivog i nezaboravnog iskustva, drago mi je da sam tamo mogla pokazati da se i u jednoj maloj asocijalciji, kao što je NSBiH, poštuju pravila i kriteriji koje propisuje FIFA, da se radi predano i kvalitetno i da postoje ljudi koju mogu odgovoriti i najzahtjevnijim zadacima na najvišem nivou – kazala je Pecikoza.

Objasnila nam je šta su bila njena zaduženja.

- Nas je bilo ukupno 25 iz cijelog svijeta, a bila sam jedina osoba u tom društvu iz regije. Moja dužnost je bila da vodim računa o svim medijskim aktivnostima ekipa za koje sam bila zadužena, a imala sam dvije ekipe Srbiju i Hrvatsku i pratila sam njihove dnevne aktivnosti, kontaktirala sam njihove medijske pres-oficire. Sve te informacije morala sam proslijediti na FIFA-in medija-kanal kako bi svi novinari imali relevantne informacije o svim bitnim stvarima vezanim za te reprezentacije, poput termina treninga, pres-konferencija, koje su oni mogli naći na jednom mjestu – rekla je Pecikoza.

Ukupno je imala 11 pres-konferencija i pet fotobrifinga u Rusiji.

- Moja baza je bila Kalinjingrad. Osim pres-konferencija Srbije i Hrvatske, vodila sam i konferencije Španije i Belgije. Bilo je mnogo posla, svakog dana smo bili na stadionu, najviše obaveza je bilo prije utakmice i na sami dan meča. Organizacija je bila zadivljujuća, savršena. Svako je precizno znao svoj dio posla i tu nije bilo nikakvih problema – rekla nam je Pecikoza, portparol NSBiH.

Nakon završetka grupne faze, Slavica se iz Kalinjingrada preselila u Moskvu, gdje je radila utakmicu osmine finala između Rusije i Španije.

- Stadion u Kalinjingradu imao je kapacitet od 35.000 gledalaca, a moskovski Lužnjiki više od 80.000. Bilo je nezaboravno, prepun veliki stadion, domaći navijači i reprezentacija, s druge strane velika Španija, uzbudljiva i neizvjesna utakmica – prisjetila se Pecikoza.

Izvrsna saradnja 

Ona je bila u direktnom kontaktu s velikim zvijezdama, idolima mnogih, a za fudbalske asove kaže da su sasvim prirodni, opušteni ljudi.

- Imala sa sreću da radim s velikim ekipama Hrvatska, Srbija, Španija, Maroko, Švicarka, Engleska. Ne mogu nikoga posebno izdvojiti, jer su veliki igrači veoma jednostavni kad se radi o komunikaciji s ljudima. Oni su naviknuti da ispunjavaju medijske obaveze, koje nisu ni lake ni jednostavne, pogotovo kad se izgubi utakmica. Teško se mogu kontrolirati emocije u tim trenucima poslije utakmice, stati pred novinare i reći utiske i osjećaje - istakla je Pecikoza.

  Imala je, kako kaže, izvrsnu saradnju s Hrvatskim nogometnim savezom.

 - Mnogo se tokom Prvenstva govorilo i pisalo o Hrvatskoj i svi su oni bili izuzetno srdačni i pristupačni i na onom privatnom nivou. Selektor Španije Fernando Jero (Hiero), možda zato što je prijatelj s našim selektorom Robertom Prosinečkim, bio je izuzetno srdačan, kao i selektor Belgije Roberto Martinez. Svi su oni na svoj način bili kooperativni i ljubazni. Bile su tu i velike medijske kuća s kojima sam radila, ali generalno, sa profesionalcima nikad nema problema – kazala je Pecikoza.

Tri mundijala, tri uloge

Ovo je treće SP na kojem je bila, svaki put u različitim ulogama.

- Spadam u sretne osobe, jer nije mala stvar biti na tri SP-a. U Japanu i Južnoj Koreji sam bila u ulozi novinara. U Brazilu je, s druge strane, bilo prvo iskustvo, jer sam, kao medija-oficir, bila dio našeg tima i to mi je bio veoma stresan Mundijal, ali je bilo i zanimljivo, jer sam dosta vremena provodila s ekipom i bilo je tu mnogo lijepih trenutaka. Svako prvenstvo je različito, ali ovo u Rusiji, sa medijskog aspekta, bilo je fenomenalno organizirano - rekla je Pecikoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.