NOGOMET

Povratak živuće legende početak nove ere velikog kluba

Maldini: Simbol najvećih uspjeha „Milanista“

Piše: Avaz Sport

6.8.2018

Krupne vijesti stižu iz Milana uoči početka nove sezone. Poslije dolaska niza novih igrača, “Rosoneri” su se pojačali i u upravi, vrativši jednog od najvećih fudbalera u svojoj historiji, Paola Maldinija (50). 

Slavni defanzivac, koji je odigrao više od 900 utakmica za Milan, vratit će se na San Siro u ulozi strateškog direktora za sportski razvoj i bit će najbliži saradnik Leonarda, sportskog direktora.

Ime odzvanja

Iako su se navijači dugo pitali šta je s Maldinijem i zašto se ovaj povratak nije dogodio ranije, nagađalo se da bivši kapiten nije bio u sjajnim odnosima s nekadašnjim vlasnikom kluba Silviom Berluskonijem (Berlusconi), kao i da potom nije baš previše vjerovao u upravu s Kinezom Li Jungunom na čelu.

No, ulazak njujorške korporacije “Elliott Management” pokrenuo je ovog ljeta ovaj veliki klub, a Maldinija približio Milanu, što je jučer ozvaničeno, a danas će se Maldini prvi put obratiti javnosti u novoj ulozi.

Nova energija očigledno potresa uspavanog giganta, koji konačno želi zaigrati u Ligi prvaka, gdje ga nije bilo od sezone 2013/14., a možda i ugroziti nedodirljivi Juventus na tronu italijanskog fudbala.

Prihvatajući novu funkciju u svom jedinom klubu, Maldini će postati definirajuća figura nove ere Milana. Kao živuća legenda on predstavlja bogatu historiju ovog kluba kroz svoju svjetsku klasu, talent, liderstvo i lojalnost i s tim kvalitetima imat će važnu ulogu u povratku kluba na staze stare slave.

Maldini je simbol uspjeha i ime koje odzvanja u srcima svih pravih „Milanista“. Ta historija počinje još od njegovog oca Čezarea (Cesare), prvog kapitena Milana, koji je podigao pehar evropskog prvaka, davne 1963. godine.

Od tada pa do danas crno-bijeli dres s brojem 3 nosio je samo Maldini, a u sjećanje novih generacija donio ga je mlađi Paolo, koji je debitirao 1985., kada je imao svega 16 godina.

Osvojio sve 

U nevjerovatnoj karijeri koja je uslijedila Paolo Maldini je osvojio 26 trofeja, od čega sedam titula prvaka Italije, pet italijanskih superkupova, pet Liga prvaka, pet evropskih superkupova, dva Interkontinentalna kup, kup Italije i Svjetsko klupsko prvenstvo.

- Malo je riječi kojima možemo opisati šta Paolo Maldini znači za Milan. Imali smo privilegiju gledati ga kao igrača, kako osvaja trofeje i sretan sam što će zaigrati u novoj ulozi. U klub donosi iskustvo, energiju i strast i ovo je važan korak u vraćanju Milana tamo gdje pripada - rekao je Paolo Skaroni (Scaroni), predsjednik Milana.

Leonardo napravio posao

Ranije ovog ljeta u milanski klub se vratio i Brazilac Leonardo (48) na funkciju važnog operativca i pod njegovim vodstvom već je doveden cijeli niz igrača.

Došli su Ivan Strinić iz Sampdorije, Alen Halilović iz Hamburga, Pepe Reina iz Napolija, Fabio Borini iz Sanderlenda, Gonzalo Iguain (Higuain) i Matija Kaldara (Caldara) iz Juventusa i Nikola Kalinić iz Fiorentine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.