NOGOMET

Želim stati na gol, ali selektor odlučuje

Najmanje je bitno ko igra, najvažnije je da napravimo dobar rezultat i da odemo na jedno veliko takmičenje, ističe odlični čuvar mreže

G.Š.

1.9.2018

Ibrahim Šehić, golman naše reprezentacije, stigao je ovog ljeta iz azerbejdžanskog Karabaga u turski Erzurumspor. U prošlom kolu je debitirao za svoj novi klub na gostovanju kod Rizespora i sačuvao svoju mrežu (0:0).

Ova vijest sigurno je obradovala Roberta Prosinečkog, selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji će u ponedjeljak, uoči starta Lige nacija i utakmice sa Sjevernom Irskom (8. septembra u Belfastu) te s Austrijom (11. septembra u Zenici), okupiti svoje izabranike, među kojima ni ovog puta neće biti Asmira Begovića.

Mjesto čuvara mreže engleskog Bornmuta i doskorašnje jedinice “Zmajeva” na golu reprezentacije BiH trebao bi zauzeti upravo bivši golman sarajevskog Željezničara.

- Propustio sam prvih 20 dana priprema, jer sam kasno došao u Erzurum. Onda sam pokupio neki stomačni virus tako da nisam bio spreman za prva dva kola - objašnjava Šehić u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Nadmorska visina

Dodaje da mu je trebalo vremena da opet uhvati ritam i bude spreman za utakmice.

- Zbog toga nisam branio u prve dvije utakmice, ali čim sam osjetio da sam onaj stari, da se vraćam u formu, stao sam na gol. Odigrali smo 0:0. Bilo je dobro za prvu utakmicu - kaže Šehić.

Erzurumspor je u prva tri kola osvojio samo bod.

- U timu imamo mnogo novih igrača tako da se moramo još uigrati. No, iz utakmice u utakmicu je bolje. Idemo korak po korak - objašnjava Šehić (30).

Na pitanje kako se privikao na život na krajnjem istoku Turske, Šehić odgovara:

- Dobro... Inače, ovo je zimski grad tako da su se čak kandidirali za Zimske olimpijske igre. Nešto slično kao naše Sarajevo, grad ima nešto manje od 600.000 stanovnika. Okolo su planine, a grad je u njihovom podnožju.

Interesantan je podatak da je Erzurum smješten na nadmorskoj visini od skoro 2.000 metara. To je, otprilike, kao visina vrha Bjelašnice...

- Nije bilo lako aklimatizirati se na ove uvjete. To se pogotovo odnosi na prve dvije sedmice, kad je bilo zaista teško disati pod opterećenjem. Brzo sam se umarao, ali kad se naviknete na ovaj zrak, koji je mnogo zdraviji, ovdje je mnogo ljepše živjeti i igrati.

Zbog te nadmorske visine, nama je mnogo lakše igrati kad odemo u druge gradove, Istanbul je, naprimjer, na obali mora. S druge strane, našim protivnicima koji dolaze u Erzurum, zbog toga je mnogo teže. Brojne ekipe ovdje dolaze na visinske pripreme, a mi smo tu stalno. Nadam se da ćemo tu prednost iskoristiti na najbolji mogući način - ističe Šehić.

Novi sistem

Na Erzurum se Ibrahim lakše naviknuo i zbog toga što zna turski jezik. Podsjetimo, Šehić je od 2011. do 2013. godine branio za Mersin.

- Ovdje, u Turskoj, uopće se ne osjećam kao stranac. Tako i ne gledaju ovdje na nas, Bosance i Hercegovce. Što se tiče toga, brzo sam se adaptirao - kaže Šehić.

Neizbježna tema je i naš državni tim, pogotovo zato što Šehić u ponedjeljak dolazi u Sarajevo na reprezentativne pripreme kao vjerovatni prvi golman “Zmajeva”.

- Ne gledam ja to tako. Uvijek sam dolazio sa željom i ciljem da pomognem reprezentaciji te da stanem na gol ako tako odluči selektor. Tako ću doći i ovog puta. Ko god od nas, igrača, dobije šansu, naravno, imat će moju podršku.

Što se tiče reprezentacije, tu je najmanje bitno ko igra, a ko je na klupi. Najbitnije je da napravimo dobar rezultat i da odemo na jedno veliko takmičenje. Ovo je sjajna šansa za nas - kaže Šehić te tvrdi da su svi naši reprezentativci fokusirani samo na fudbal i plasman na Euro 2020.

- Svi mi mnogo poštujemo naš državni dres. To se moglo primijetiti na našim posljednjim rezultatima. Posljednjih šest utakmica (toliko je na klupi selektor Robert Prosinečki, op. a.) odigrali smo stvarno korektno, u novom sistemu.

Nema razloga da bilo ko sumnja da nećemo nastaviti u tom ritmu. Predstojeće dvije utakmice su dobra prilika da pokažemo koliko vrijedimo. Nadam se, ustvari uvjeren sam, da ćemo naš posao obaviti onako kako treba - rekao je Šehić.



Rasprodate ulaznice za cijelu sezonu

Šehić kaže da i u Erzurumu, kao i u svim drugim dijelovima Turske, vole fudbal.

- Naš stadion je unaprijed rasprodat za cijelu sezonu, to je nekih 25.000 ili 26.000 ulaznica. Poznato je da su Turci fanatici za fudbalom - kaže Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.