NEREGULARNOSTI

Brojne kladioničarske afere potresale nogomet u Bosni i Hercegovini, no epilog je isti: Jedno veliko ništa!

Podsjećamo na neke od najupečatljivijih sumnjivih dešavanja u našem najpopularnijem sportu

Piše: E.M.

10.9.2018

Bilo je samo pitanje trenutka kada će buknuti nova kladioničarska afera u našem fudbalu.

I nije buknula kao jedna obična vatra koja se brzo zataška i ugasi, nego je eruptirala i prijeti da potrese kompletnu Premijer ligu i obesmisli prethodnih osam odigranih kola.

Kupovanje bodova

Vlasnik Zvijezde 09 Boris Stanišić prijavio je svoje igrače koje sumnjiči za namještanje i to je presedan u bosanskohercegovačkom fudbalu. Inkriminirani igrači Ibrahim Škahić i Nemanja Vejnović, s druge strane, negiraju umiješanost, ali ne negiraju ponudu za namještanje.

Ovo nije prva, nego samo jedna u nizu, a sigurno ni posljednja ovakva afera u našem fudbalu, ali je specifična po načinu na koji se otvorila, ko je inicirao, ko su akteri i kako se razvija. Hoće li biti posebna i po načinu na koji će se sankcionirati, to je pitanje za organe države i Nogometnog saveza BiH, koji se njome moraju ozbiljno pozabaviti.

I ptice na grani znaju da je Premijer liga, u gotovo svakoj sezoni, manje ili više neregularna. Da se kupuju i prodaju bodovi, da se igra sistemom „ja tebi - ti meni“ i da se u finišu sezone, kao na traci redaju čudni rezultati.

Bez sankcija

Ekipe koje se do tada ne mogu sastaviti rešetaju protivničke mreže kao od šale i slično.

Prisjetit ćemo se najvećih afera koje su potresale bosanskohercegovački fudbal, no sve i jedna prošle su bez većih sankcija.

Epilog svih bio je isti. Jedno veliko ništa.

Boris Stanišić je pokrenuo nešto što u konačnici mora dobiti epilog i što bi, nadamo se, moglo biti početak borbe za sveukupni boljitak našeg fudbala.

Teorije zavjere

Razne su teorije zavjere među navijačima u Bosni i Hercegovini prisutne.

Tako fanovi rivalskih klubova optužuju jedni druge da njihovi klupski šefovi “kupuju” titule ili “prodaju” utakmice, odnosno diktiraju rezultate kako njima odgovara. Popularne su i teorije međusobne „etničke“ saradnje prema kojoj klubovi na toj osnovi jedni drugima prepuštaju bodovi.

No, niti za jednu od ovih teorija do sada nije bilo opipljivijih dokaza.

2007. godina

Brojne uplate 

Prisjetimo se meča Leotara i Slavije koji je završen 4:3 (2:3). Većina kladionica u regionu objavila je vijest o mogućim neregularnostima zbog neuobičajeno brojnih uplata.

Uplaćivane su velike svote na sedam i više pogodaka, više od četiri gola u prvom poluvremenu, te iz „jedan u dva”. Analizom snimaka s uplatnih mjesta otkriveno je da su sumnjive listiće uplaćivali uglavnom igrači Leotara.


2009. godina

Pripreme Travnika

Prije devet godina u centru skandala bio je Travnik i utakmice ovog kluba u pripremnom periodu protiv nekoliko švicarskih ekipa. Sumnjalo se na mečeve protiv Jang bojsa, Siona, Vintertura, Ksamaksa i Serveta.

Tim iz BiH izgubio je četiri meča i to rezultatima: 0:5, 1:4, 1:7, 2:3, a pobijedio je Servet sa 3:2. Navodno je kladioničarska mafija zaradila više od 300.000 eura. Epilog - ništa.


2014. godina

Rezultat 3:1

Đorđe Pupovac, holandski fudbaler rođen u Kninu, u januaru 2014. došao je u Zvijezdu iz Gradačca, no pobjegao je glavom bez obzira, ne sačekavši ni da mu isplate dugovanja.

- Ponekad su mečevi bili namješteni. U posljednjem kolu smo igrali protiv ekipe koja se borila za opstanak. Njihov predsjednik ušao je u naš autobus, platio nam gorivo i rekao da moramo izgubiti 3:1. Tako je i bilo - ispričao je Pupovac.


2017. godina

Bandovićev snimak

Krajem maja 2017. godine tadašnji golman Olimpika Dejan Bandović objavio je audiosnimak u kojem mu izvjesni menadžer Sanel Klopić nudi 10.000 KM da ne brani kako zna i može u meču njegovog tima i Metalegea.

Bandović je kompletan razgovor snimio i objavio ga.

Kao i u prethodnim slučajevima, javnost se ovim bavila tri dana, nakon tri dana svakog čuda dosta. Epilog - ništa.


2018. godina

UEFA-in izvještaj

U aprilu ove godine u javnost je procurila informacija da je Evropska fudbalska unija (UEFA) uputila Nogometnom savezu BiH dokument u kojima izražava sumnju u regularnost pojedinih utakmica Premijer lige BiH. Navodno se radilo o tri namještene utakmice zbog ekonomske koristi na kladionicama.

Naš Savez je sve proslijedio Tužilaštvu BiH, a odgovor nikada nije stigao. Epilog - ništa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.