ZARADE

U igri dvije milijarde eura

Svaki učesnik grupne faze zaradit će minimalno 15,25 miliona eura

N.C.

17.9.2018

Novi nagradni fond Lige prvaka obećava dobru zaradu svim učesnicima, a oni uspješni će se obogatiti. Ukupno će prema 32 kluba biti podijeljene dvije milijarde eura, što je znatno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura.

Pobjednik Lige prvaka u ovoj sezoni za nagradu će dobiti 70 miliona eura plus veliki iznos od TV prava.

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) predstavila je i ekstra nagradni fond baziran na klupskom renkingu. Prema njemu, Real Madrid na osnovu svog renkinga ima garantiranih dodatnih 35 miliona eura.

Bogati klubovi tako će postati još bogatiji, što je u suprotnosti s politikom koju pokušava provesti Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA-e, koji želi smanjiti razliku između velikih i malih klubova.

- Jaz je sve veći i samo naivni mogu vjerovati da ga možemo izbjeći. Ali, možemo barem pokušati usporiti njegov rast - kaže Čeferin.

Svaki učesnik grupne faze zaradit će minimalno 15,25 miliona eura te za svaku pobjedu dodatno 2,7 miliona eura, a za remi 900.000 eura. Plasman u osminu finala donosi 9,5 miliona eura, u četvrtfinale još 10,5 miliona eura, polufinale 12 miliona eura.

Poraženi tim u finalu koje će se igrati 1. juna 2019. godine na stadionu Vanda Metropolitana u Madridu za utjehu će dobiti 15 miliona eura, dok će pobjedniku pripasti 19 miliona eura.

U najboljem slučaju, maksimalan iznos koji jedan klub može zaraditi prema iznosi 82,45 miliona eura, bez marketinga, koji čini veliki dio zarade klubova u Ligi prvaka. Marketinški udio, naime, ovisi o određenoj vrijednosti televizijskih prava i različit je za svaku zemlju.

Tako je u sezoni 2014/15. Juventus, koji je poražen u finalu, zaradio ukupno 89 miliona eura, skoro 30 miliona više od pobjednika, Barcelone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.