NOGOMET

Na prodaju najpoznatiji stadion: Vlasnik Fulama kupuje kultni Vembli

Njegova ponuda bit će predstavljena savjetu nogometnog saveza 11. oktobra

Vembli. AFP

Avaz Sport

27.9.2018

Čelnici nogometnog saveza Engleske (FA) danas su na upravnom odboru potvrdili odluku o prodaji kultnog Vemblija. 

Vembli je definitivno najpoznatiji stadion na svijetu, hram nogometa izgrađen je 1923. godine, originalno je imao kapacitet od 127.000 gledalaca. "Preživio'"je prvu obnovu 1963., a potom je 2000. godine srušen do temelja kako bi se izgradio novi, maksimalnog kapaciteta 90.000 gledalaca. 

Izgradnja novog Vemblija završena je 2007. godine, stajao je ukupno 1,1 milijardu eura i sada je jasno kako je taj "podvig" bio debelo preveliki zalogaj za nogometni savez Engleske (FA) i ostale investitore. 

Deset godina mučili su se pokriti troškove održavanja, dobrim su dijelom i uspjeli jer je jedan od najspektakularnijih stadiona tokom godine, osim utakmica engleske reprezentacije i finala FA kupa, bio sjajno popunjen brojnim koncertima najvećih svjetskih zvijezda.

No, ni to nije bilo dovoljno, minus u blagajni bio je sve veći i prodaja stadiona bila je jedini je izlaz. Kako je za engleski nacionalni stadion već neko vrijeme zainteresiran američko-pakistanski milijunaš Šahid Kan (Shahid Khan), čelnici FA odlučili su prihvatiti njegovu ponudu oko 671 milion eura i prodati mu Vembli. 

Njegova ponuda bit će predstavljena savjetu nogometnog saveza 11. oktobra, odlučio je danas deseteročlani upravni odbor.

- Vijesti koje su stigle sa zasjedanja upravnog odbora FA su dobrodošle i ohrabrujuće. Nastavljamo da radimo zajedno sa savjetom FA, ministarstvom sporta i gradonačelnikom Londona, u cilju postizanja sporazuma koji će biti u službi engleskog nogometa i budućih generacija - rekao je Kan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.