AZIJA

Emir Tufek: Stranci su plaćeniji od domaćih trenera

Vidim da mostarski klub ponovo raste, napreduje i drago mi je zbog toga, kaže Tufek

G.Š.

13.10.2018

Braća Halilhodžić, rahmetli Salem i Vahid, te Hasan Salihamidžić, Mirza Teletović i Senad Lulić ambasadori su bh. sporta koje povezuje mjesto rođenja. No, Jablanica je dala još jednog vrhunskog sportistu – Emira Tufeka.

Glad za trofejima

- Poslije četiri godine provedene u Saudijskoj Arabiji, ljetos sam prihvatio ponudu kuvajtskog El-Arabija. To je ovdje najtrofejniji klub - kaže Tufek u razgovoru za “Dnevni avaz”.

El-Arabi svake godine želi bar jedan trofej.

- Svejedno je da li prvenstva ili Kupa, važno je da se nešto osvoji. Zatekao sam igrače koji žele raditi i napredovati. Trudim se da ostvarim i klupske i svoje ambicije.

Tufekov klub je, nakon prvih pet kola, ostvario po dvije pobjede i jedan remi.

- Trenutno smo šesti na tabeli, lider El-Kuvajt bježi nam šest bodova, ali ima još dosta da se igra. U svakom slučaju, dobro nam je došla ova reprezentativna pauza.

Na pitanje je li se već naviknuo na život u Kuvajtu, Tufek odgovara potvrdno:

- Još živim u hotelu, uvjeti su dobri. Dobio sam i automobil... Kuvajt je, inače, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Jedan kuvajtski dinar vrijedi tri američka dolara. Što se tiče sportske infrastrukture, ne moram ni napominjati da su ovdje optimalni uvjeti za rad, s tim što svi klubovi non-stop rade na modernizaciji i gradnji novih terena. Tu im pomažu i nacionalni Savez i država.

Premijer liga

Kako smo saznali u razgovoru s Tufekom, plaće igrača i trenera su, kao i u svim arapskim zemljama, odnosno tamošnjeg regiona.

- Stranci su mnogo više plaćeni od domaćih trenera i igrača. Inače, ovdašnja liga je tipična za arapske zemlje, postoje tri-četiri dobra kluba, a ostali su prosječni.

S bivšim igračem Veleža, Varteksa, Sarajeva... te trenerom Veleža, Zvijezde, Sarajeva... neizbježna tema su mostarski “Rođeni”, gdje je i ostavio najdublji trag.

- Radujem se povratku “Rođenih” tamo gdje im je i mjesto, u Premijer ligu BiH. Naravno, Velež pratim koliko mi to dopušta ova daljina. Vidim da mostarski klub ponovo raste, napreduje. Drago mi je zbog toga –konstatira Tufek.

Prva reprezentacija BiH

Tufek je igrao u prvoj utakmici naše reprezentacije, koja je odigrana ratne 1992. godine u Zagrebu protiv Hrvatske.

Kapiten našeg državnog tima bio je Blaž Slišković, a još su igrali Mirsad Baljić, Faruk Hadžibegić, Miralem Ibrahimović, Semir Tuce, Haris Škoro, Emir Tufek, Meša Baždarević, Anton Jakovljević...

Igrao s Dalićem i Kodrom

Tufek je još iz igračkih dana u Veležu veliki prijatelj sa sadašnjim selektorom reprezentacije Hrvatske Zlatkom Dalićem.

- Igrali smo zajedno i u Veležu i u Varteksu, a poslije smo zajedno radili kao treneri u Saudijskoj Arabiji. Zlatko je bio zahvalan igrač, koji je mogao igrati na više pozicija u ekipi. Dok smo igrali u Veležu imali smo i zajednički biznis... Kad god se ukaže prilika, čujem se i s ostalim bivšim saigračima iz Veleža, a najredovnije sa Mehom Kodrom - kaže Tufek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.