VELIKANI

Šuker za "Avaz": Vječiti derbi vratio me u naša, stara vremena

Predsjedniku Begiću i Prosinečkom od srca želim da se Bosna kvalificira na predstojeće Evropsko prvenstvo, kaže Šuker

G. ŠUMAR

5.11.2018

Predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske Davor Šuker, koji je u subotu boravio u našem glavnom gradu, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao je 117. vječiti derbi Sarajevo – Željezničar 2:1, naš državni tim, nagradu na 7. internacionalnom sportskom simpoziju SIMPOSAR 2018...

Visok nivo 

- Drago mi je što sam imao priliku da još jednom dođem u Sarajevo. Prije svega, koristim i ovu priliku da zahvalim organizatoru 7. SIMPOSAR-a na nagradi koja nam je uručena (najbolji nogometni savez u regiji, op. a.) - kaže Šuker i dodaje:

- Isto tako, drago mi je što sam ponovo bio s mojim dragim predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem. Mi uvijek surađujemo dobro, relacija NSBiH – HNS je na visokom nivou.

Predsjednik HNS-a u subotu, prije 117. vječitog derbija, obišao je novu zgradu NSBiH, u sarajevskom u Bulevaru Meše Selimovića, koja će biti svečano otvorena 22. novembra.

- Baš mi je drago što su završeni radovi, jedva čekam da uđu u te nove prostorije. Također, predsjedniku Begiću i Robertu (Prosinečkom) od srca želim da se Bosna kvalificira, kroz ove prve, kraće kvalifikacije na predstojeće Evropsko prvenstvo. Nadam se da ćete osvojiti grupu u Ligi nacija te da ćete nagodinu biti u A-grupi. Znam šta to znači za Savez i sve ostale – kaže Šuker.

Smatra da je Liga nacija vrhunsko takmičenje.

- Bosna sigurno može iskoristiti trenutnu situaciju, odnosno plasman na tabeli – samo da se Robertovi izabranici ne opuste. Jer, oni imaju i znanja i snage da to naprave, ostvare. Još jednom, hvala mojim Bosancima i za nagradu koju je zaslužio Luka Modrić, kao i HNS-u za najbolji regionalni savez. Hvala svima...

Drago mi je što imate prekrasnu situaciju u Ligi nacija, o čemu smo razgovarali i na SIPOSAR-u. Važno je da svi uvijek daju punu podršku svojoj reprezentaciji – i kada gubi i kada vodi, pobjeđuje. Sada ste u idealnoj poziciji da to osvojite, tako da moram pohvaliti Robijev rad, ali i predsjednika Begića, jer su zaista napravili dobru sinergiju. To se vidi na terenu, ali i tablici – kaže Šuker.

Ističe da je velika stvar to što je reprezentacija BiH, uz smjenu generacija u hodu, prva na tabeli.

- Da... Sjetite se samo prvih utakmica u Americi. U svakom slučaju, uvijek svi trebaju stati iza selektora i predsjednika Saveza, jer svi to trebamo gledati dugoročno. Jedna utakmica ne čini sve, kao ni jedna pobjeda. Znači, i u porazu i u pobjedi treba napraviti da bude pravi ambijent. To sad imate i držite – kaže Šuker.

Njemu je, kako kaže, drago što je na Koševu imao priliku gledati sarajevski derbi vječitih rivala.

- Bilo bi ludo da sam u subotu bio u Sarajevu, na dan derbija, a da nisam bio na stadionu. Vječiti derbi vratio me u naša, stara vremena. Lijepo Koševo, ambijent prekrasan. Međutim, volio bih samo da navijači bar manje upotrebljavaju tu pirotehniku, te tako - na drugi način, podržavaju svoje klubove. Inače, derbi je bio na visokom nivou. Sarajevo je na domaćem terenu pokazalo više htijenja i znanja te je zasluženo pobijedilo – kaže Šuker.

Vrhunski dan

Na pitanje je li neki igrač gradskih rivala na njega ostavio poseban dojam - naprimjer dvostruki strijelac Mersudin Ahmetović, Šuker odgovara:

- Ne bih sada komentirao pojedince. Oba tima imaju vrhunski perspektivne igrače i baš mi je drago što sam ponovo imao priliku biti na Koševu. Subota mi je bila baš vrhunski ispunjen dan – od dolaska u Sarajevo na SIMPOSAR, obilaska nove zgrade NSBiH, do navečer i utakmice na Koševu. Sve pohvale organizatorima. Vidimo se ne nagodinu, nego drugom prilikom u Sarajevu.

Šuker je iz Sarajeva otputovao u rodni Osijek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.