ODLUČNO NE

Vodeće evropske lige protiv uvođenja Super lige

To bi imalo ozbiljne i trajne implikacije za dugoročnu održivost profesionalnog nogometa u Evropi

Ilustracija

Večernji.hr

6.11.2018

Informacija o mogućem pokretanju Super lige, u kojoj bi igralo 16 najbogatijih klubova u Evropi, izazvalo je snažno protivljenje Udruženja evropskih liga (EL) koje predstavlja 25 domaćih liga, uključujući englesku Premijer ligu, njemačku Bundesligu i špansku La ligu.

- Evropske lige se oštro protive stvaranju bilo kojeg zatvorenog i franšiznog stila Super lige. Domaći nogomet je srce igre širom Evrope za igrače, klubove i navijače - poručili su predstavnici vodećih evropskih liga. 

Predstavnici EL smatraju da bi pokretanje Super lige imalo ozbiljne i trajne implikacije za dugoročnu održivost profesionalnog nogometa u Evropi.

Prošle sedmice "Der Spiegel" i "European Investigative Collaborations", mreža međunarodnih medija, objavili su kako vodeći evropski klubovi planiraju za tri godine pokrenuti Super ligu. Zatvorenu ligu, po uzoru na košarkašku NBA ligu, igrali bi Real Madrid, Barcelona, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Čelzi, Arsenal, Pariz Sen Žermen, Mančester siti, Liverpul i Milan kao osnivači, dok bi kao gosti prvu sezonu igrali i Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Olimpik Marsej, Inter i Roma.

Već je dogovoren i format samog takmičenja koji se sastoji od dvije faze. Prvo će se igrati po grupama, a zatim na ispadanje. Super liga imat će i drugu ligu iz koje će najbolji klubovi ulaziti među elitu, odakle će najlošiji klubovi ispadati u drugi razred. "Der Spiegel" je objavio kako je plan lige za Real izradila španska firma "Key Capital Partners". Čelnici aktuelnog evropskog prvaka nisu željeli komentirati pisanje medija, a za sada šute i u "Key Capital Partners". Iz Evropskog udruženja klubova, koje predstavlja više od 200 evropskih klubova, poručili su kako nisu ništa znali o inicijativi evropskih nogometnih ''teškaša''.

EL je nedavno predstavio vlastite prijedloge za reformu evropskih klupskih takmičenja u periodu od 2021. godine, a koja bi trebala osigurati ravnomjerniju raspodjelu prihoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.