ŽELJEZNIČAR

Amar Osim u najtežoj misiji na Grbavici

Piše: N. DEMIROVIĆ

2.1.2019

Ono što je najavljivano, uoči proslave Nove godine je i stiglo. Fudbalski klub Željezničar čestitao je najluđu noć ponovnim postavljanjem najtrofejnijeg trenera kluba na poziciju šefa stručnog štaba. Amar Osim dobio je ugovor na tri i po godine, a s radom mora krenuti odmah.

Nova uprava kluba radit će na rješavanju problema s finansijama, račun kluba je deblokiran, a pred Osimom mlađim prije svega je rekonstrukcija tima, koji, ruku na srce, nije ni približno kvalitetan kao u dva ranija mandata kada je popularni Brko bio na klupi Željezničara.

Poslovanje kluba 

Željezničar se ove sezone oprostio od Kupa BiH, na način kako to nikad u historiji nije učinio. Mnogi će reći da se predao, da se provlačila priča po kojoj Kup nije prioritet, jer igrači ne mogu izdržati na dva fronta, da su sve karte bačene na prvenstvo. Ipak, očigledno su podijeljene loše karte, pa je i titula u domenu naučne fantastike.

Pred Osimom je borba za konsolidaciju svlačionice u kojoj su igrači suspendirani jer su ocu kupovali flašu vina, jer su tražili plaću ili zbog toga što su međusobno malo žučnije razgovarali na terenu, ali i borba za izlazak u Evropu, jer bez te finansijske injekcije, poslovanje kluba umnogome bi bilo otežano.

U poređenju s ranijim Osimovim mandatima, jasno je koliko je ovaj današnji tim „Plavih“ šaren. Kada je došao do prve titule 2001. godine na klupi Želje, Osim je u kadru imao igrače poput Adnana Guše, Bulenta Biščevića, Omera Joldića, Dželaludina Muharemovića, Mirsada Bešlije, Admira Adžema, Hadisa Zubanovića, Samira Muratovića...

Većina njih igrala je i narednu sezonu na Grbavici, kada je stigla i nova titula, a bilo je i pojačanja poput Ivice Huljeva ili Denisa Karića.

Vrijeme slavlja 

Drugi Osimov mandat na klupi kada je u četiri sezone tri puta bio prvak BiH, bio je definitivna potvrda da Osim zna šta i kada treba raditi, ali i s kojim igračima. U jednom trenutku zajedno je imao golmane Ibrahima Šehića i Adnana Gušu. Ekipa je bila stabilna bez previše rokada. Imao je Osim u tom mandatu Edisa Mulalića, Edina Cocalića, Samira Bekrića, Mirsada Bešliju, Edina Višću, Zajka Zebu, Eldina Adilovića, Patrika Niemu, Sulejmana Smajića, Tomislava Tomića... Svi oni bili su u najboljim igračkim danima i imali su potencijala da ispune Osimove zamisli.

Ruku na srce, danas Željo nema takve igrače, ili bar nema mnogo njih. Možda je najbolje analizu trenutnog Željinog kadra ostaviti Osimu i njegovim saradnicima, a kao smjernicu spomenuti pet uzastopnih poraza u prvenstvu, domaća poluvremena gdje se ne uputi udarac na protivnički gol, izazivanje smijeha na tribinama bjesomučnim nabijanjem lopte. U svakom slučaju, iako su praznični dani, na Grbavici nije vrijeme slavlja, Osim to sigurno zna ponajbolje.

Blagojević i Vranješ

Prema dostupnim informacijama, Jovan Blagojević, prestupnik iz ugla prošle uprave, iako ima još pola godine ugovora, odlazi u Tursku. Postoji klauzula o odlasku bez obeštećenja, pa će je aktivirati. S druge strane, do ljeta ugovor ima i Stojan Vranješ, koji je mnogo veća briga „Plavima“.

Navodno ima prilično visoka primanja, pa bi raskid ugovora na štetu kluba bio finansijski vrlo loš po Željezničar.

Inače, Vranješa raširenih ruku očekuju u Borcu iz Banje Luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.