PRVA LIGA

Mogu li ’Vukovi’ sustići ’Rođene’?

Velež ima sedam bodova prednosti u odnosu na Olimpik

Sa susreta Velež–Olimpik: Borba za premijerligašku ulaznicu

F. I.

2.3.2019

Od posljednje utakmice u okviru 15. kola Prve lige FBiH do danas prošla su ukupno 104 dana. Očekivano, borbu za prvo mjesto nastavljaju Velež i Olimpik. “Rođeni” su prvi dio sezone odigrali u visokom ritmu, ostvarili su 12 pobjeda u 15 kola, nijednom nisu poraženi. S druge strane, tim s Otoke je izgubio samo jednu utakmicu, ali je zato pet puta remizirao.

Oprezni Mostarci

I tu negdje između poraza od Bratstva i remija na domaćem terenu protiv Novog Travnika Olimpik je ostao na sedam bodova zaostatka. Mostarci, baš kao i Sarajlije, ulaze s jačim sastavima nego što je to bilo jesenas. Tako je u Velež stiglo sedam fudbalera. Bez obzira na prednost koja je za mnoge nedostižna, u taboru Veleža pušu i na hladno.

- Imamo sedam bodova prednosti, ali moramo posebno na početku krenuti odlučno kako ne bismo dozvolili bilo kakve komplikacije. Imamo kvalitet, širinu, uostalom pokazali su to rezultati u prvom dijelu.

Vjerujem da dileme u vezi s ulaskom u Premijer ligu možemo riješiti vrlo brzo kako bismo imali dovoljno vremena za uigravanje kompletne ekipe za narednu sezonu u društvu najboljih - kaže strateg Veleža Ibro Rahimić.

U Olimpiku su, u želji da prestignu Velež, izabrali iskustvo. Jer trener Esad Selimović ima čak osam igrača starijih od 30 godina. Uz iskusne Dejana Bandovića, Emira Jusića, Milana Muminovića i druge dodali su Zajka Zebu.

Osim Zebe, među “Vukove” su u međuvremenu došli i provjereni Samir Radovac, Dalibor Pandža, Kenan Handžić te nekolicina mlađih igrača.

Gornji dom

- Zeba, Handžić i Pandža svojim iskustvom će nam pomoći da unaprijedimo našu igru. Smatram da imamo veoma dobar tim, jer smo znali šta nam nedostaje. Velež ima tih sedam bodova prednosti, ali to nije nedostižno - mišljenja je trener Selimović.

S obzirom na bodovni zaostatak, prije svega za Veležom, iako se nalaze u gornjem domu, ekipe poput Jedinstva, Zvijezde, Rudara iz Kaknja i TOŠK-a ne mogu se uključiti u borbu za prvo mjesto, ali njihov opstanak ne bi trebao doći u pitanje. Sve ostale ekipe borit će se do za prvoligaški status.

Parovi i poredak

Danas (15 sati): Bratstvo – TOŠK, Velež – Čapljina, Bosna Visoko – Jedinstvo, Novi Travnik – Slaven, Goražde – Igman, Zvijezda – Orašje, Metalleghe BSI – Rudar Kakanj. Nedjelja (15 sati): Olimpik – Vitez.

Poredak: Velež 39 bodova, Olimpik 32, Jedinstvo 28, Zvijezda 27, Rudar 26, TOŠK 24, Orašje, Goražde i Čapljina po 21, Igman i Bratstvo po 19, Slaven 16, Metalleghe i Vitez po 14, Bosna 8, Novi Travnik 7.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.