INTERVJU

Žao mi je što zbog ljubomore i zavisti nisam preuzeo Sarajevo

U Bosni je uvijek bilo i bit će interesantnih igrača, poručio je nekadašnji trener Crvene zvezde

Goran ŠUMAR

6.3.2019

Bosanac Ljupko Petrović (71), nekadašnji trener Crvene zvezde s kojom je bio prvak Evrope 1991. godine, minulog vikenda boravio je u našem glavnom gradu. U subotu je na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ gledao duel Sarajevo - Krupa (2:1), a dan kasnije na Otoci Olimpik – Vitez (2:0), te na Grbavici Željezničar – Mladost (2:1).

Halilović i Palić

- Utakmica na Koševu, sama po sebi, nije bila interesantna. Ni teren nije bio baš u dobrom ili najboljem stanju - rekao je Petrović u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Nije bilo igrača koji su nešto posebno odskakali. Sarajevo je rutinski došlo do pobjede.

Zašto ste ili zbog kojih igrača došli na Koševo, Otoku i Grbavicu? 

- Pošto od 5. decembra prošle godine radim kao konsultant CSKA iz Sofije, počeo sam da pratim igrače iz okoline ili iz regiona, kako se to popularno kaže. Krenuo sam iz Bosne, gdje sam i rođen u Velikoj Brusnici kod Bosanskog Broda.

Planiram doći gledati i Zrinjski te Široki Brijeg. Jednostavno, želim vidjeti šta se dešava na bh. terenima, ima li šta vrijedno pažnje ili su svi igrači koji vrijede već prodati u Evropu.

 Jeste li nekoga zapisali u Vašu bilježnicu?

- U Bosni je uvijek bilo i bit će interesantnih igrača. Međutim, treba strpljenja, ali i znanja da se oni prepoznaju. Naravno, nijedan igrač ne može odmah igrati ili pojačati Inter iz Milana, ali uz pravilan rad i razvoj jednog dana može doći na taj nivo.

Možete li biti bar malo konkretniji?

- Naprimjer, na Koševu mi se dopao Emir Halilović (strijelac i asistent u pobjedi Sarajeva – op. a.), te Darko Lazić, kojeg znam odranije, iz Crvene zvezde. Halilović je dobro probijao po lijevoj strani, dok je Lazić pravi dirigent odbrane. Inače, Lazić je igrač za veće domete.

S druge strane, u Krupi je interesantan mladi igrač broj 14 (Kerim Palić).

Fotomontaža

 U oktobru 2012. godine trebali ste preuzeti klub s Koševa. Je li Vam žao što tada nije realiziran Vaš dolazak na klupu Sarajeva?  

- Naravno, žao mi je što nisam došao. Tada je proradila ljubomora i zavist te su neki povukli glup(av) potez.

FK Sarajevo nije potpisao ugovor s Vama nakon pojavljivanja Vaše fotografije s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom.

- Iz FK Sarajevo kasnije su dokazali da objavljena fotografija nije originalna slika. Nikada nisam rekao da ne znam Arkana. Pa i Refik Šabanadžović je kasnije izjavljivao da ga je upoznao dok je igrao u Crvenoj zvezdi. Međutim, nikada u ruci nisam držao ni plastični pištolj, a kamoli mitraljez, kao što je to bilo na onoj fotomontaži.

Ponavljam, žao mi je što tada nisam preuzeo Sarajevo, jer je to klub koji sam uvijek respektovao. Sarajevo je bio veliki klub i u bivšoj Jugoslaviji, a sada je najveći u BiH – za kraj je rekao Petrović.

Iz lične karte     

Tokom dugogodišnje karijere 71-godišnji Petrović vodio je, između ostalih, Osijek, subotički Spartak, Vojvodinu, Crvenu zvezdu u tri navrata, OFK Beograd, Kroaciju Sesvete, Lokomotivu Zagreb, te Espanjol, PAOK, Olimpijakos, GAK, Al Ahli, Penjarol, Šangaj, Peking Guan, Levski, Liteks...

10 trofeja osvojio je Petrović u bivšoj Jugoslaviji, Bugarskoj, Ruandi i Kini, gdje je 2001. godine proglašen trenerom godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.