ZARADA

Lova do krova: "France Football" objavio plaće najboljih nogometaša i trenera svijeta

Nestvarne cifre

Nogomet: Treneri i igrači zarađuju ogromne iznose. Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2019

Ugledni nogometni časopis "France Football" objavio je popis najplaćenijih nogometaša i trenera na svijetu. Cifre uključuju godišnju plaću koju igrači zarađuju u klubu, ali i razne bonuse i komercijalne prihode od sponzora.

Što se tiče nogometaša, sasvim očekivano, prve dvije pozicije zauzeli su Lionel Mesi (Messi) i Kristijano Ronaldo (Cristiano, 130 i 113 miliona eura godišnje), a nakon njih slijede Nejmar (Neymar, 91,5), Antoan Grizman (Antoine Griezmann, 44), Geret Bejl (Gareth Bale, 40,2) i Andres Inijesta (Iniesta, 33).

Kada su u pitanju treneri, na prvom mjestu nalazi se Argentinac Dijego Simeone (Diego), koji je nedavno produžio svoj ugovor s Atletikom, a zarađuje čak 41 milion eura, što je 10 miliona više nego što je Žoze Murinjo (Jose Mourinho), drugi trener na listi, zarađivao u Mančester junajtedu.

Na trećem mjestu je, pomalo iznenađujuće, Tijeri Anri  (Thierry Henry), koji je prije otkaza u Monaku zarađivao 25,5 miliona eura, čime je bio bolje plaćen od Pepa Gvardiole (Guardiola), Ernesta Valverdea i Arsena Vengera (Arsene Wenger), koji se nalaze na četvrtoj, petoj i šestoj poziciji.

Hrvatski trener Niko Kovač nalazi se na 16. mjestu, koje dijeli s Vitorom Pereirom (Šangaj) i Zinedinom Zidanom (Zinedine Zidane). Kovač u Bajernu zarađuje sedam i po miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.