NOGOMET

"Marca" objavila osam ključnih razloga zbog kojih će Barcelona odbraniti naslov prvaka

Sedam utakmica do kraja prvenstva Španije

Barcelona na pragu nove titule. Arhiv

Avaz.ba

8.4.2019

Sedam utakmica ostalo je do kraja sezone u španskoj Primeri i samo čudo može spriječiti Barcelonu u pohodu na novi naslov prvaka.

Katalonci imaju 11 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Atletika, a u posljednjih pet utakmica ostvarili su četiri pobjede. Takvim ritmom šansa da im se Atletiko približi do kraja sezone vrlo je mala.

"Marca" jedan od najuglednijih španskih novina danas je objavila osam razloga zbog kojih će Barcelona proslaviti četvrti naslov u posljednjih pet godina. 

Mark-Andre ter Štegen

Njemački golman se ove sezone nametnuo kao jedan od najboljih golmana na svijetu. Iako je Joakim Lev (Joachim Low) nedavno izjavio da je Manuel Nojer (Neuer) i dalje prvi izbor na golu njemačke reprezentacije, Ter Štegen (Stegen) brani fantastično. Veliku zaslugu ima u tome što je Barcelonina odbrana treća najbolja u Primeri s 31 primljenim golom. Također, u 13 od 31 utakmice Nijemac je uspio svoju mrežu sačuvati netaknutom.

Velike utakmice

Kada je bilo najvažnije, Katalonci su odigrali najbolje. U velikim derbijima pobjeđivali su Atletiko i Real, zbog čega sada imaju nedostižnu prednost na vrhu tabele. Baš u prošlom kolu pobijedili su Atletiko 2:0 na Kamp Nou, u utakmici u kojoj je eventualni kiks mogao Madriđane približiti na pet bodova zaostatka i ponovno učiniti prvenstvo zanimljivim

Neočekivano dobar Klemon Lengle (Clement Lenglet )

Francuz je fenomenalno zamijenio sunarodnjaka Samuela Umtitija čija je povreda gurnula Lenglea u vatru. Odgovorio je sjajno i odlično sarađuje s partnerom u obrani, Žerarom Pikeom (Gerard Pique).

Očajni Real Madrid

Real nije kvalitetno zamijenio Kristijana Ronalda (Cristiana) u napadu i doživjeli su katastrofalnu sezonu, kakvu nisu imali više od 10 godina. Udaljeni su 13 bodova od Barcelone u Primeri promijenili su dva trenera, ispali iz kupa, a najveća katastrofa sigurno je ispadanje u osmini finala Lige prvaka, nakon što su tri sezone prije ove osvajali trofej najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja na svijetu. 

Ernesto Valverde

S druge strane, Barcelona nema nikakvih problema na mjestu trenera. Valverdea igrači vole i govore samo najbolje o njegovom vodstvu ekipe. Sada, kada je prvenstvo praktički riješeno i ekipa se može fokusirati na napad na Ligu prvaka, igrači koji ne igraju puno počinju dobivati minute u njegovoj ekipi.

Lionel Mesi 

Argentinac igra nevjerovatnu sezonu sa 33 gola i 14 asistencija u 31. Još jedna sezona u kojoj je pokazao da je jedan od najboljih igrača u historiji nogometa.

Luis Suarez 

Sjajni napadač je uvijek na visini zadatka ako Mesi nema svoj dan i postigao je 20 golova uz 6 asistencija u prvenstvu ove sezone. Nedavno je postao i najefikasniji Urugvajac u historiji Primere, prestigavši legendarnog Diega Forlana, koji je zabijao u dresu Viljareala i Atletiko Madrida. 

Artur

Centralni veznjak apsolutno je otkriće za Katalonce. Brazilac je teško mogao zamisliti bolju prvu sezonu u Evropi. Uz dovođenje Frenkija de Jonga (Frenkie) iz Ajaksa, Artur je glavni razlog zašto se sve više čini da bi ovo mogla biti posljednja sezona Ivana Rakitića u Barceloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.