LIGA PRVAKA

Praznik nogometnog romantizma: Totenhem i Ajaks žele nastaviti san

Domaćin će biti oslabljen neigranjem udarne igle Harija Kejna, koji ima povredu skočnog zgloba, i Sona Heung-mina, strijelca tri od četiri gola protiv Sitija u četvrtfinalu, koji je suspendiran

Po mnogo čemu večerašnja dva rivala su autentična: Ko god izbori finale bit će istinski podvig

A. Ču.

30.4.2019

Večeras je u Londonu na rasporedu jedno od najromantičnijih polufinala u posljednjih desetak godina.

Još davne 2004. bilo je nešto neočekivanije - finale između tada neprikosnovenih autsajdera Porta i Monaka. Otad tek na bljeskove uspijevao je poneko stići ovako daleko, a da mu se nisu pridavale velike šanse, kao što su Totenhem i Ajaks.

Spursi su domaćini holandskom lideru koji nakon dugih godina opet ima generaciju za respekt. Nažalost, za svjetski fudbalski poredak, generaciju koja će se nakon ove sezone raspršiti po velikim evropskim klubovima.

S jedne strane, dakle, ekipa koja u posljednja dva prijelazna roka nije dovela nikoga niti je iko iz ekipe otišao, što je ravno čudu i s druge tim "balavaca" koji je eliminirao prethodnog trostrukog prvaka i dvostrukog finalistu u posljednje tri sezone - Real Madrid i Juventus.

Prema MOZZART kladionici, Totenhem je blagi favorit u ovom okršaju. Kvota na pobjedu domaćina iznosi 2,45, na remi 3,30, dok se na trijumf gostiju nudi kvota od 3,35. U ponudi su i brojne druge igre uz koje ovaj duel može biti još zanimljiviji.

Ovo će biti prvo polufinale Lige prvaka za Totenhem. Jednom su još igrali polufinale nekog evropskog takmičenja 1962., kada su izgubili od Benfike.

- Moramo postaviti snove u beskonačnost. Dostigli smo nešto o čemu smo počeli sanjati prije pet godina i sada trebamo nastaviti - rekao je trener Mauricio Poketino (Pochettino).

Totenhem je pokupio samo jedan bod iz prve tri utakmice grupne faze - ali onda je pobijedio PSV i Inter Milano. Poslije su eliminirali njemačku Borusiju Dortmund te Mančester siti u dramatičnom četvrtfinalu.

- Ajaks je u potpunosti zaslužio biti tamo gdje jeste. To će biti vrlo tijesan dvomeč - ustvrdio je Poketino.

Domaćin će biti oslabljen neigranjem udarne igle Harija Kejna (Harry Kane), koji ima povredu skočnog zgloba, i Sona Heung-mina, strijelca tri od četiri gola protiv Sitija u četvrtfinalu, koji je suspendiran. Odranije nema Serža Orijea (Serge Aurrier), kao ni Erika Lamele (Eric).

Veznjak Musa Sisoko (Moussa Sissoko) vratio se treninzima nakon što je propustio tri utakmice zbog povrede prepona, a vraća se i defanzivac Jan Fertongen (Vertonghen).

Ajaks, koji se nalazi ispred PSV-a na vrhu holandske "Eredivisie", posljednji put u polufinalu Lige prvaka je igrao 1996./1997.

- Želimo nastaviti u ovom ritmu. Nevjerovatno je da smo u polufinalu Lige prvaka. Mislim da niko živ nije to mogao sebi dopustiti da prognozira prije početka sezone. Nešto smo postigli - ali želimo ići dalje, želimo ostaviti trag - kazao je odlični stručnjak.

Kod Ajaksa nema većih briga oko sastava. Upitan je tek nastup Nikolasa Taljafika (Nicolas Tagliafico).

Vjerojatni sastavi:

TOTENHEM: Loris – Tripije, Aldervejreled, Fertongen, Dejvis – Eriksen, Dajer, Ali, Rouz – Ljorente, Lukas Moura.

AJAKS: Onana – Feltman, De Ligt, Blind, Mazraui – Šene, De Jong – Zijeh, Van de Bek, Neres – Tadić.

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.