KARIJERE

Braća Nedim i Aid Kudra u Klisu: Zna se ko je stariji

Odnosi igrača, uprave i navijača su na vrhunskom nivou, kažu igrači drugoligaša iz Buturović Polja

Aid i Nedim Kudra: Nogometna porodica

Jasmin Alibegović

2.5.2019

Sportska priča dosadašnjeg dijela sezone u bh. nogometu svakako je FK Klis iz Buturović Polja koji je stigao do  četvrfinala Kupa BiH, gdje je ispao od Sloge iz Gornjeg Crnjelova zbog manje postignutih golova u gostima (1:1,2:2). Za FK Klis, kojeg mnogi nazivaju i hercegovačkim Hofenhajmom, igraju i braća Nedim (37) i Aid Kudra (19).  

Zdrav kolektiv  

- Potičem iz nogometne porodice, od malena sam zavolio ovu čarobnu igru. Nogomet je moja prva ljubav - kaže nam Aid, jedan od najmlađih prvotimaca Klisa.  

Aid se sa starijim saigračima odlično slaže, a kako kaže meč protiv Sloge bio je istinski spektakl za sve ljubitelje nogometa.

- Stalno me savjetuju i upućuju na ono što treba da radim. Smatram da smo mi kao drugoligaška ekipa postigli uspjeh ravan osvajanju Kupa BiH, a utakmica protiv Sloge u Konjicu bila je praznik nogometa i pravi spektakl - ističe Aid.  

Sloga i zajedništvo ključ su uspjeha ovog malog kluba, a mještani žive za utakmice Klisa. Aid se nada da će njegov klub uspjeti osvojiti titulu prvaka Druge lige FBiH Jug.

- Mi smo zdrav kolektiv, atmosfera je odlična. Odnosi igrača, uprave i navijača su na vrhunskom nivou. Na svakoj našoj utakmici navijači su naš 12. igrač. Ja vjerujem u ovu ekipu, jer je ova ekipa spoj mladosti i iskustva. Imamo kvalitet i nadam se da možemo osvojiti titulu - poručuje Aid.

Ono za čime žale u FK Klis jeste činjenica da u slučaju osvajanja prvenstva, klub se ne može plasirati u Prvu ligu FBiH jer nema kadete i juniore u Omladinskoj ligi FBiH Jug. 

- Upravo tako, u slučaju osvajanja prvog mjesta, ne možemo u viši rang. Žao mi je zbog toga. Buturović Polje je mjesto sa 350 stanovnika i nema dovoljno djece za sve uzraste - kaže Aid.

Jedan od glavnih krivaca zašto je Aid zavolio nogomet jeste njegov stariji brat Nedim.  

Igrao sa Džekom

- U mojoj kratkoj karijeri mi je mnogo pomogao. Svakodnevno primam savjete od starijeg brata, on je jednostavno moj uzor - kaže mlađi Kudra.

S druge strane, Nedim je u svojoj karijeri nosio dres Veleža, Željezničara, GOŠK-a i Igmana iz Konjica. Ono što je interesantno jeste da je u Želji imao priliku dijeliti svlačionicu sa Edinom Džekom.

- To je bila sezona 2004/2005., od četvrtog kola bio sam standardan, ekipa je bila prejaka. Dželaludin Muharemović, Edis Mulalić, Admir Kajtaz, Omer Joldić, Edin Džeko. Edin je tad bio veliki talent, družili smo se i drago mi je da se mogu pohvaliti da sam igrao s najboljim bh. nogometašem - ponosno kaže Nedim.

Bolja karijera 

Mnogi kažu da devetnaestogodišnji Aid igrom podsjeća na starijeg brata.   

- Pokreti na terenu, ponašanje, ma sve je isto. Aid odlično igra i nadam se da će napraviti bolju karijeru od mene - zaključuje iskusni veznjak Klisa, koji još ne namjerava okačiti kopačke o klin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.