ANALIZA

Gledaš utakmicu, ne vidiš Busketsa - gledaš Busketsa, vidiš genijalca

Stiven Džerard je rekao da je on "apsolutna noćna mora" jer mu se teško uopće približiti

Screenshot

A. Ču.

5.5.2019

Nevidljivi genijalac. Tako bi mogao biti nadimak vjerovatno najpotcjenjenijeg veznjaka na svijetu - Serhija Busketsa (Sergio Busquets).   

Kada gledate Barcelonu kako veze, Lionel Mesi (Messi) ili Luis Suarez će privući vašu pažnju, ali kao srednji vezni igrač, preporuke su da se usredotočite na trećeg njihovog genijalca.

Buskets je protiv Liverpula u srijedu navečer držao lekciju iz fudbala. Tako je sve bilo u njegovoj izvedbi. Neki kažu da ima oči na potiljku.

Buskets vidi stvari sekundu prije nego što je vidi bilo ko drugi. Ne samo da tako brzo prenosi loptu u tranziciji već su njegova svijest i način donošenja odluka nedvojbeno najbolji na svijetu.

Njegova pozicijska igra i disciplina u posjedu također je bila ključna u Barcinoj pobjedi u polufinalu Lige prvaka.

Buskets možda nije zvijezda naslovnica, ali je njegov utjecaj presudan u Valverdeovim planovima.

Stiven Džerard (Steven Gerrard) je rekao da je on "apsolutna noćna mora" jer se teško uopće približiti njemu.

Pojednostavljeno rečeno, Buskets dosljedno uništava kontranapade, dok Lionel Mesi i Luis Suarez beru slavu u posljednjoj trećini.

- Igram na poziciji koja zahtijeva naporan rad, velikodušnost i malo glamura, ali to mi se sviđa. To je moj posao. Radije bih prekinuo i ukrao deset lopti nego jednom šutirao. To je ono zbog čega sam ovdje, da olakšam posao svojim saigračima - kazao je Buskets.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.