NOGOMET

Većina je protiv radikalnog mijenjanja formata Lige prvaka

Ništa od planova elitnih timova

Liga prvaka: Rekonstrukcija elitnog takmičenja. Arhiv

B92

9.5.2019

Unija evropskih profesionalnih fudbalskih liga saopćila je da je većina klubova protiv planova elitnih timova da radikalno promijene format Lige prvaka.

Ova organizacija je, poslije sastanka koji je održan u srijedu u Madridu, kome je prisustvovalo više od 244 predstavnika klubova, u velikom broju protiv prijedloga koji je podnijet Evropskoj fudbalskoj uniji od Udruženje evropskih fudbalskih klubova (ECA), organizacije u kojoj su uglavnom elitni klubovi.

ECA favorizira rekonstrukciju takmičenja u Evropi od 2024. godine, uključujući i najveće promjene u Ligi prvaka u kojoj od 1997. godine i klubovi koji nisu prvaci država imaju pravo učešća.

Predsjednik Unije evropskih profesionalnih fudbalskih liga Lars-Krister Olson (Lars-Christer Olsson) ocijenio je da će nacionalni šampionati biti obezvrijeđeni ukoliko dođe do promjena koje bi mogle fundamentalno da promjene sistem ulaska u Ligu prvaka, uglavnom u korist vrhunskih klubova jer bi njihova mjesta na takmičenju bila lakše osigurana.

Brojni klubovi su jasno iskazali svoj stav, a među njima su i klubovi koji su članovi ECA. Nacionalna prvenstva bi trebalo da budu osnova za međunarodna takmičenja. Velika većina klubova smatra da bi samo sportska mjerila trebalo da određuju koji klubovi mogu da igraju međunarodna takmičenja - rekao je Olson. 

Ova organizacija zalaže se i da većina nacionalnih prvaka ima direktan plasman u Ligu prvaka, umjesto da do najelitnijih takmičenja dolazi kroz kvalifikacije.

ECA je već bila u posjeti UEFA-i i iznijela svoj prijedlog, a isto će uraditi i Unija evropskih profesionalnih fudbalskih klubova.

Olson je dodao da ta organizacija nije protiv promjena, ali da nisu za prijedloge koji su iznijeli predstavnici ECA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.