ENGLESKA

Adnan Kanurić iz Stouka za "Avaz": Begović mi najviše pomaže svojim savjetima

Goran ŠUMAR

23.5.2019

Talentirani golman engleskog Stouk sitija Adnan Kanurić (18) u predstojećoj prijateljskoj utakmici na Malti (6. juni, stadion Ta-Kali) debitirat će za našu mladu reprezentaciju. 

 Državni timovi

- Radujem se, naravno, novom pozivu iz Sarajeva - rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” simpatični Kanurić, koji je već zabilježio 16 nastupa za naše omladinske selekcije, te je dodao:

- Pratio sam, naravno, sve dosadašnje utakmice naše mlade reprezentacije. Uostalom, kao i sve ostale državne selekcije. Što se tiče reprezentacije U-21, znam da je na sceni nova generacija, koja je do sada odigrala samo jednu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (Moldavija 4:0, op. a.). Iz mlađih selekcija, znam dosta mladih reprezentativaca, imam tu i dosta prijatelja tako da sam ne samo sve pratio nego i bio u kontaktu s njima.

Iako je rođen u austrijskom Lincu, odlično govori naš jezik.

- Moji su iz Krajine, mati iz Bosanske Krupe, a otac iz jednog sela pored Bosanske Krupe... – ističe naš perspektivni golman, koji je 9. avgusta prošle godine potpisao trogodišnji ugovor sa Stoukom.

Prve fudbalske korake napravio je u Lasku da bi već u 11. godini prešao u Salcburg, koji ima najbolju Akademiju za mlade igrače u Austriji.

- U Salcburgu sam proveo šest godina, a potom i jednu u Fortuni iz Kelna. U posljednje vrijeme standardno branim za juniorski tim Stouka. Naravno, s obzirom na to da sam godinu mlađi od ostalih saigrača te na period adaptacije, trebalo je vremena da izborim “jedinicu”. Već sada ima dosta odbranjenih utakmica... – konstatira Kanurić, kojem fudbalski stručnjaci već sada predviđaju uspješnu karijeru.

Naredni cilj je prvi tim Stouk sitija.

- Nadam se da ću to ostvariti što prije. Ne znam kad će to tačno biti, ali ću učiniti sve što je u mojoj moći da bude što prije. Možda već u narednoj sezoni, iako još imam pravo i narednu godinu braniti za juniore. Vidjet ćemo šta i kako planira moj klub, šta su njihovi ciljevi i putokazi sa mnom - nestrpljiv je mladi golman.

Prijateljski odnos

U razgovoru s našim novopečenim mladim reprezentativcem saznali smo da mu je idol golman engleskog Bornmuta Asmir Begović.

- On mi daje savjete, pomaže gdje može... Najviše mi, međutim, pomaže savjetima, jer on iza sebe ipak ima ogromno fudbalsko iskustvo – konstatira Kanurić, kojeg smo, za kraj, pitali gdje će karijeru nastaviti Asmir Begović s obzirom na njegov trenutni status.

No, nismo dobili željeni odgovor.

- Ne znam o tome ništa. On ima svoju, a ja svoju karijeru, ne pričamo o takvim stvarima. On meni daje samo prijateljske savjete – rekao je Kanurić.

Pratim našu ligu 

Pored evropskih, naš talentirani golman redovno prati i Premijer ligu BiH.

- Ove godine sam više pratio našu ligu nego što je to bio slučaj do sada. Gledao sam utakmicu posljednjeg kola, u kojem je Sarajevo osiguralo titulu prvaka. Drago mi je zbog toga, zato što u Sarajevu imam dosta prijatelja iz naših reprezentativnih selekcija. Ovim putam čestitam FK Sarajevo na duploj kruni - rekao je Kanurić.

 4

trofeja osvojio je Kanurić s nadama autrijskog Salcburga, po dva u selekcijama U-16 i U-18.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.