ŽALBE

Drama zbog licence Željezničara

N. D. – G.Š.

24.5.2019

U Želji iznijeli dokaze… Sloboda se nada licenci… Čelik tvrdi da je izmirio obaveze… samo su neke od najava koje su se pojavljivale uoči zasjedanja Drugostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza BiH. Nade i očekivanja, bar u četvrtak, nikome nisu ispunjeni, jer odluke nisu ni donesene s obzirom na to da sjednica nije ni okončana.

Konačna odluka 

– Sjednica je prekinuta i nastavit će se u ponedjeljak u 12 sati. U trenutku prekidanja sjednice, već smo intenzivno radili pet sati, neki su članovi Komisije i prije sastanka najavili da danas poslije podne imaju i neke druge obaveze, a došlo je i do “zamora materijala”. Jednostavno, želimo da sve prođemo detaljno, da ne napravimo nikakvu grešku. Druge detalje ne mogu dati, jer nismo završili posao i sve ćemo moći objelodaniti tek kad klubovi dobiju konačnu odluku – rekao je za “Dnevni avaz” Miodrag Rosić iz Drugostepene komisije za licenciranje NSBiH.

Bez konsenzusa

“Zamor materijala” i ranije preuzete obaveze zvuče isuviše banalno za jedan ovako bitan posao. I dok je situacija, očigledno, mnogo lakša kad se radi o licencama za Premijer ligu BiH, čini se da je osnovni razlog prekida sjednice neslaganje članova Komisije o zelenom svjetlu za izlazak Željezničara u Evropu. Licenca vrijedna više od milion KM, jučer nije stigla na Grbavicu, a kako stvari stoje, prilično je neizvjesno hoće li uopće stići.

Kako smo uspjeli saznati, žalba Željezničara nije usvojena zato što se članovi Komisije nisu uspjeli složiti. Nisu bili ni blizu konsenzusa i svi čvrsto drže svoje stavova, a od šest članova Komisije, trojica su bila za to da se uvaži žalba “Plavih”, dok ih je isto toliko bilo protiv.

Bilo je govora o tome da su kovertirane određene odluke, ali kako nam je potvrđeno u NSBiH, konačna odluka po žalbama bilo kojeg kluba nije donesena. Željezničar, Sloboda, Čelik i Krupa ne znaju status i sačekat će neko vrijeme. Ono što je sigurno, odluke će se morati donijeti naredne sedmice s obzirom na to da je rok kad NSBiH dokumentaciju mora poslati u UEFA-u srijeda, 29. maj 2019. godine.

Nade Radnika i Mladosti

Raspletu u kojem Željo definitivno može ostati bez licence, nadaju se u Radniku, ali i u Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Nedavno su iz Željezničara Dražena Nikolića, advokata Slavka Petrovića, prozvali Radnikovim čovjekom, a jasno je da Bijeljinci, kao i Kakanjci, imaju pravo da gledaju sebe.

Tako se pojavila informacija da su ljudi iz Mladosti spremni dati premije igračima Slobode za bod ili pobjedu u posljednjem kolu u Bijeljini.

Podsjetimo, Čelik je uložio žalbu Drugostepenoj komisiji za premijerligašku licencu...

Uvjetno rješenje

Sloboda je prošle sezone u drugostepenom postupku dobila uvjetnu licencu za Premijer ligu BiH.

Imala je rok da do 9. juna te godine isplati skoro 100.000 KM dugovanja bivšim igračima. S druge strane, banjalučki Borac lani uopće nije dobio licencu zbog dugovanja od skoro 600.000 maraka prema Školi fudbala “Džaja”, pa je njegovo mjesto zauzeo Čelik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.