IGRAJ FUDBAL, ŽIVI ŽIVOT

Osam renomiranih klubova u borbi za trofej

Avaz Sport

6.6.2019

"G-Drive" osmi međunarodni fudbalski turnir ''Igraj fudbal, živi život'' ove godine će se održati od 13. do 16. juna u glavnom gradu BiH. Utakmice će se igrati na stadionu “Otoka” i Centru za edukaciju, sport i rekreaciju ''Safet Zajko'', uz direktan prijenos na kanalu Sport Klub. Organizator ovog već sada tradicionalnog turnira je Udruženje za podsticaj kulture i sporta “Profesional” iz Sarajeva. 

Pravo nastupa imaju igrači do 17 godina, a i ove godine renomirani klubovi stižu u grad na Miljacki. 

Učešće na ovogodišnjem turniru uzele su ekipe iz zemalja regije i Evrope, tako će na pomenutim terenima snage odmjeriti, sljedeće momčadi: MTK Budapest (Mađarska), Lokomotiv Plovdiv (Bugarska), Vardar (Sjeverna Makedonija), Lokomotiva Zagreb (Hrvatska), Crvena Zvezda (Srbija), Mura (Slovenija), Željezničar i Sarajevo (BiH).

- Turnir i ove godine okuplja oko 200 mladih igrača iz osam klubova iz regiona i Evrope. Bez dvojbe, mnogi od njih će u budućnosti biti ambasadori sporta u svojim klubovima i državnim reprezentacijama. Na taj način glavni grad BiH široj javnosti u regionu i Evropi, putem mladih ambasadora, predstavljen je kao sportski, kulturni i turistički centar.  Velika je čast biti domaćin turnira na kojem igraju odlične ekipe iz regiona i Evrope, turnir je prijateljskog karaktera jer nam je i cilj kao organizaciji da mladi igrači šire svoja poznanstva, stiču nove prijatelje, ruše barijere i uče fer-pleju, jednakosti i poštovanju. Ove godine smo obezbjedili i direktan prijenos turnira na kanalima Sport Klub, istakao je direktor turnira Dejan Radović. 

I ove godine, generalni sponzor turnira su Gazprom benzinske stanice koje na teritoriji BiH ekskluzivno prodaju premijum goriva visokog kvaliteta G-Drive. Pored generalnog sponzora,pokrovitelji turnira su: Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad, Manifestacija Novogradski dani, Telemach i mnogi drugi.

Predrag Pašić ambasador turnira  

Ambasador ovogodišnjeg turnira je Predrag Pašić, koji je sa Fudbalskim klubom Sarajevo 1976. godine osvojio juniorsku titulu prvaka bivše Jugoslavije. Bio je član pionirske, kadetske i juniorske reprezentacije Jugoslavije, te kapiten Fudbalskog kluba Sarajevo. U sezoni 1984/85 s klubom s Koševa osvojio je titulu prvaka bivše Jugoslavije. Te sezone je proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije. Učestvovao je na Svijetskom prvenstvu, a sa Štutgartom je osvojio titulu prvaka Njemačke.


Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

2012. godine - Željezničar, Tin Jedvaj (GNK.Dinamo) bio je najbolji igrač turnira

2013. godine – Rad (Beograd), Marko Grujić (FK.Crvena Zvezda) bio je najbolji igrač turnira

2014. godine – Crvena zvezda, Anes Vazda (FK.Sarajevo) bio je najbolji igrač turnira

2015. godine – Željezničar, Denis Žerić (FK.Željezničar) bio je najbolji igrač turnira

2016. godine – Sarajevo, Stefan Mihajlović (FK.Crvena Zvezda) bio je najbolji igrač turnira

2017. godine- Sarajevo, Armin Imamović (FK.Sarajevo) bio je najbolji igrač turnira

2018. godine- Vardar, Andrija Krivokapić (FK Budućnost) bio je proglašen za najboljeg igrača turnira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.