SJEĆANJA

Pola ratnog Sarajeva gledalo je tu utakmicu: Na današnji dan ubijen je strijelac najnesretnijeg autogola svih vremena

Kolumbija je bila među favoritima Mundijala, ali...

Iz najbolje namjere Eskobar je izazvao da ga upucaju. Printscreen

A. ČULIĆ

2.7.2019

Svjetko prvenstvo u SAD 1994. za mnoge je, recimo prvenstveno za Dijega Maradonu, bilo posljednje, ali i za Andresa Eskobara (Escobar) čiji je autogol jedan od najupečatljivijih detalja tog Mundijala koji se u Sarajevu, a i u drugim napaćenim i od struje odsječenim dijelovima BiH pratio u fragmentima. Kad bi nakratko neki agregat sijevnuo, ili nespretnošću neko prekinuo redukciju i priključio trafo-stanicu.

U Kolumbiji je te ratne godine bilo isto dabogsačuva, vladali su kriminal i narkomafija, svaki dan se ginulo u kolaklnim obračunima, ali fudbal se pratio pomno pratio. Kolumbija je mnogo očekivala od generacije sa  Valderamom, Aspriljom (Asprilla), Rinkonom (Rincon)... 

Krenuli su u SAD u skupinu sa Rumunijom, domaćinom i Švicarskom. Trebalo je sve biti lako, ali prvu utakmicu izgubili su od Rumunije, što je značilo da u drugom kolu protiv domaćina nemaju pravo na kiks.

Kolumbiji treba pobjeda i sve ide po planu. Dominiraju terenom, no u 35. minuti događa se ključan moment - ubacio je Amerikanac Harks, a nesretni Eskobar u namjeri da riješi opasnost, šalje loptu u vlastitu mrežu. SAD je povećao rezultat na 2:0 i Kolumbija nije uspjela ništa više osim zabiti počasni gol. Kolumbijci su bili utučeni, a posebno Andres​ Escobar koji nije bio ni svjestan što ga čeka u domovini. A on se samo želio izviniti.

- Moram pokazati lice svom narodu! - rekao je Escobar selektoru Maturani nakon upozorenja o povratku u Kolumbiju. Eskobar je želio priznati svoju pogrešku pred narodom...

Vratio se u domovinu i tog kobnog 2. jula 1994. je u rodnom i zloglasnom Medelinu kojim je vladao planetarno poznati Andresov prezimenjak i među siromašnima svojevrsni Robin Hud, Pablo Eskobar, izašao u noćni provod jer je vjerovao da je siguran nakon što se obratio narodu.

- Uvjeravam vas da se ništa čudno nije dogodilo u našoj grupi. Jednostavno, odigrali smo loše. Vidimo se uskoro jer život ne završava ovdje - najupečatljivija je rečenica iz njegove kolumne za "El Tiempo". Kao da je predosjećao...

Po izlasku iz noćnog kluba, upucan je iz vatrenog oružja. Šest je metaka upućeno prema njemu, a njegova djevojka Pamela Kaskarado (Cascarado) čula je ubicu kako viče: 'Goooool!', podsjećajući na kolumbijske komentatore. Pretpostavlja se da ga je ubila mafija koja je izgubila ogromne svote novca kladeći se na pobjedu Kolumbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.