KOPA LIBERTADORES

Pada odluka o prvaku Južne Amerike: Utakmicu za titulu osiguravat će 4.000 policajaca

Navijači Flamenga bodre svoj tim na treningu uoči finala u Limi. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

23.11.2019

Prvi put u historiji klupski prvak Južne Amerike bit će odlučen u jednoj utakmici. Tamošnja je kontinentalna nogometna asocijacija (CONMEBOL) odustala od dosadašnjeg formata prema kojem se finale igralo u dva meča, na domaćem i gostujućem terenu.

To je vjerovatno čak i mudra odluka ako se uzme u obzir prošlogodišnje “ludilo” koje je pratilo duel najvećih argentinskih rivala River Platea i Boke juniors, kada je zbog huliganskih ispada u Buenos Airesu revanš morao biti odigran u hiljadama kilometara dalekom Madridu u Španiji!

Novi trofej

No, ni ovogodišnji izbor domaćina finala nije prošao bez problema. Neredi u Čileu primorali su šefove CONMEBOL-a da prije tri sedmice odustanu od organizacije meča u tamošnjoj prijestonici Santijagu te domaćinstvo povjere peruanskom glavnom gradu Limi. 

Nakon svih ovih peripetija, čast da večeras (21 sat) na Monumental stadion u Limi, kapaciteta 80.000 mjesta, istrče i odluče o prvaku imat će branilac naslova River Plate i brazilski Flamengo.

River u polufinalu izbacio Boku. Graphic News

River lovi svoju petu kontinentalnu krunu, predvođen harizmatičnim Marselom Galjardom (Marcelo Gallardo), koji je prije dvije trenerske osvojio Kopu i kao igrač 1996. godine.

Najbolji tim 

Galjardova dobro organizirana i agresivna ekipa bit će veliki izazov za slavni klub iz Rio de Žaneira čiji se portugalski trener Žorge Žezus (Jorge Jesus) oslanja na napadački talent svojih igrača. Flamengov lijevi bek Filipe Luis ulogu favorita prepušta Riveru.

- Igramo protiv najboljeg tima, prvaka Kope, koji je posljednjih godina navikao na finala. Bili su pod velikim pritiskom i sve su izdržali. S druge strane, mi imamo novi tim, s igračima koji su stigli početkom godine - rekao je bivši reprezentativac Brazila, koji je ranije nastupao za madridski Atletiko.

No, format finala s jednom utakmicom ne nudi šansu za popravni i u njemu je sve moguće, naglašava napadač Rivera Rafael Santos Bore (Borre).

Peruanske vlasti ne žele ništa prepustiti slučaju pa će o sigurnosti današnjeg susreta brigu voditi čak 4.000 pripadnika policije. Inače, prema kladionici "Mozzart" kvota na pobjedu Flamenga iznosi 2.45, a Rivera 3.05.

Vjerovatni sastavi

RIVER PLATE: Franko Armani - Gonzalo Montijel, Lukas Kvarta, Havijer Pinola, Milton Kasko - Enco Perez - Ezekijel Palasios, Ignasio Fernandez, Nikolas de la Kruz - Rafael Santos Bore, Matijas Suarez. Trener: Marselo Galjardo.

FLAMENGO: Dijego Alveš - Rafinja, Pablo Mari, Rodrigo Kajo, Filipe Luis - Vilijan Arao, Žerson Santos - Žorgijan de Araskaeta, Everton Ribeiro, Bruno Henrike - Gabrijel Barbosa. Trener: Žorge Žezus.

Rekorder iz Aveljanede

Rekorder prema broju titula klupskog prvaka Južne Amerike je ekipa argentinskog Independientea iz Aveljanede, koja je sedam puta osvojila titulu pobjednika Kopa libertadores (takmičenje se igra od 1960. godine). Jednu manje ima Boka juniors. 

River ima četiri titule, a dok je Flamengo prvak kontinenta bio samo jednom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.