KARIJERE

Azra Mešić: Ženski fudbal sve više napreduje

Zadovoljna je rezultatima kluba, u kojem je već četiri godine

Mešić: Važna karika Čelika iz Doboja. Privatni album

Piše: Avaz.ba

25.12.2019

Azra Mešić fudbalerka je Čelika iz Doboja, koji je jesenji prvak Prve ženske lige Republike Srpske - grupa Istok. Ova 19-godišnja djevojka, koja igra na poziciji lijevog beka, ljubav prema fudbalu gaji još od djetinjstva. Najvažniju sporednu stvar na svijetu počela je trenirati u trećem razredu osnovne škole, a sada je važna karika u ekipi koju s klupe predvodi Mladen Todorović.   

- U Prvoj ženskoj ligi RS najmlađa smo ekipa i cilj nam je da zadržimo prvo mjesto i uđemo u Premijer ligu BiH. Zadovoljna sam rezultatima kluba, u kojem sam već četiri godine. Igrale smo međunarodne turnire i osvajale smo druga, treća, četvrta mjesta i to su veoma dobri rezultati za ovako mladu ekipu - kaže Azra Mešić, koja se nada da će dobiti priliku i da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Smatra da je ženski fudbal u nekim dijelovima naše države i dalje zapostavljen.

- Kad sam počela trenirati, "ženski fudbal" je bila strana riječ. Danas je to mnogo bolje razvijeno i sve više napreduje. Ipak, kad uzmemo općine Maglaj, Žepče, Zavidoviće, Tešanj, gdje nemamo nijednog ženskog fudbalskog kluba, to pokazuje da je i dalje zapostavljenost prisutna - kaže mlada fudbalerka, koja je u septembru stekla UEFA-inu B-licencu za trenera i već radi s djevojčicama u Kosovi.

Mešić: Želi napredovati kao sportski psiholog. Privatni album

Ispričala nam je i jednu zanimljivu anegdotu kad se osnovao ŽFK u Kosovi.

- Otac mi je bio trener i prema meni se ponašao kao i prema svim ostalim igračicama. Ni u jednom pogledu me nije izdvajao od ostalih, osim kazne. Tada sam bila veoma neozbiljna u smislu da ih sve nasmijem. Kad je smijeh u pitanju, nisam imala granice, što mi je bila mana, a kazna je bila posmatranje treninga iza gola - govori naša sagovornica.

Govorila je i o svojim planovima za budućnost.

- Cilj mi je završiti psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje želim napredovati kao sportski psiholog, nogometni analitičar i, naravno, završiti ostale UEFA-ine licence i prenosti svoje znanje na mlade sportiste - zaključuje Azra Mešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.