PROCESI

Platiniju odbijena žalba: Kazna je pravedna

Bivši predsjednik UEFA-e peti put izgubio pravnu bitku

Platini: Suspenzija mu istječe u oktobru. AFP

J. A. / Avaz Sport

5.3.2020

Evropski sud za ljudska prava (CEDH) u Strazburu odbacio je žalbu bivšeg predsjednika UEFA-e Mišela Platinija (Michel Platini) na četverogodišnju suspenziju koja mu je dosuđena jer je primio dva miliona dolara od FIFA-e, ocijenivši takvu kaznu “pravednom”.

Platini je 2015. pokušavao zamijeniti Sepa Blatera (Sepp Blatter).

- Sud je utvrdio da, imajući u vidu ozbiljnost neprimjerenog ponašanja, visoki položaj Mišela Platinija u vodećim tijelima UEFA-e i potrebu da se vrati ugled sportu i FIFA-i, kazna nije bila pretjerana ili proizvoljna - navodi se u saopćenju.

To je peti put da je Platini izgubio pravnu bitku nakon što su etički i žalbeni odbori FIFA-e, Sportski arbitražni sud (CAS) i Vrhovni sud Švicarske iznijeli dokaze o pravednosti slučaja.

Platini je 2015. pokušavao zamijeniti Sepa Blatera na čelu FIFA-e, ali nije uspio jer je otkriveno da je Blater 2011. odobrio da se Platiniju isplate dva miliona dolara za savjetodavne poslove koju je bivši francuski nogometaš obavljao deset godina prije. 

Blater je suspendiran na šest godina, a Platini na osam, što mu je CAS smanjio na četiri godine pa njegova suspenzija istječe u oktobru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.