KRIZNI SASTANAK

UEFA stigla pred zid: Sprema se Čeferinov "crni scenario"

Ne smije se potcijeniti niti finansijski aspekt

Šta će se desiti sa glavnim takmičenjima. AFP

E. J. / Avaz.ba

16.3.2020

Euro 2020 mogao bi sutra biti odgođen za godinu, sa svim finansijskim i sportskim posljedicama koje nosi takav potez.

Za utorak je predviđeno održavanje kriznog sastanka čelnika Evropske nogometne federacije (UEFA) sa 55 državnih federacIja povodom epidemije koronavirusa koja je paralizirala cijeli svijet, pa i onaj sportski.


Prekinuti šampionati

Budućnost Evropskog fudbalskog prvenstva, koje bi se trebalo održati od 12. juna do 12. jula ove godine, također je upitno, kao i dva glavna klupska takmičenja UEFA-e, Lige prvaka i Evropske lige, koji su prekinuti zbog opasnosti od širenja zaraze.

Kako prenosi AFP, sada bi se mogao razmotriti i "crni scenario", na koji je nedavno upozorio predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Čeferin: Mnogo dilema. Arhiv

Gotovo sva državna prvenstva širom Evrope su prekinuta, dok je UEFA suspendirala Ligu prvaka i Evropsku ligu koje su stigle do osmine finala. Evropa je postala epicentar pandemije koronavirusa, a mnoge države su "zaključale" granice ili to planiraju učiniti.

- UEFA nema izbora. Mora odgoditi Euro, kao i Evropsku ligu i Ligu prvaka - izjavio je za AFP jedan visokopozicionirani fudbalski zvaničnik iako je dodao da neće biti lako postići dogovor. 

Novi sistem

I finansijski aspekt ne smije se potcijeniti. Zbog zarade bi UEFA nesumnjivo radije odgodila svoja vodeća takmičenja nego ih otkazala ili igrala utakmice iza zatvorenih vrata.

Jedan od mogućih prijedloga je da se Liga prvaka i Evropska liga završe po novom sistemu prema kojem bi se već u polufinalu, umjesto dvije, igrala samo jedna utakmica.

- Finansijski ulog je ogroman. Znamo da FIFA (Svjetska nogometna fedracija, op. a.) ima značajne rezerve, ali ne znamo za UEFA-u i ostale lige - rekao je jedan nogometni zvaničnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.