ŠPANIJA

Meho Kodro iz San Sebastijana za "Avaz.ba": Situacija je teška, ovdje se ne izlazi iz kuća

Kodro: Situacija je skroz teška. Arhiv

Piše: Avaz.ba

22.3.2020

Naš fudbalski stručnjak Meho Kodro u razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao je da je situacije u Španiji, posebno u Baskiji, gdje živi već skoro tridesetak godina s kraćim prekidima, te Kataloniji, Andaluziji i Madridu skoro pa alarmantna zbog širenja koronavirusa.


Tri provincije

- Kod kuće sam (u San Sebastijanu, op. a.), nema ovdje izlaska. Ovdje je poluhaos - konstatira Kodro i dodaje: 

- Svi smo u svojim kućama, nema izlazaka, nema ići na posao, jednostavno, nema ništa. Iz kuće se izlazi samo da uzmeš baš neke neophodne stvari. Ili otići u apoteku, kod doktora. Ostalo vrijeme provodi se u kući.  

Baskija ima tri provincije, a jedna od njih je Alava, gdje je trenutno najveća koncentracija koronavirusa. Testiranja su pokazala da je zaraženo čak 15 igrača i zaposlenika Alavesa, od toga trojica fudbalera, sedmorica članova stručnog štaba i pet osoba iz administracije. 

Alaves je iz provincije Alava, odnosno Vitorije, koja je od San Sebastijana udaljena 100 kilometara. Inače, negdje ima malo više, negdje malo manje zaraženih, ili ima ih svugdje.  

Naprimjer, Madrid je zahvaćen baš puno. Ne znam iz kojih razloga... – prenosi nekadašnji legendarni napadač Veleža, ali i slavne Barcelone.

Nakon Italije, u Španiji je trenutno najgora situacija.

- Da, situacija je skroz teška. Već sedam dana je uvedena izolacija. Hoće li to trajati još 15 dana ili duže, ne znam – sve zavisi kakvi će biti rezultati ove izolacije. Inače, situacija je gotovo alarmantna - upozorava Kodro.

U razgovoru s nekadašnjim selektorom našeg državnog tima saznali smo da je cijela porodica na okupu.


Kenan trenira

- Svi smo mi sada zajedno cijeli dan, cijela familija. Kenan živi u Bilbau, ali kako su i igrači Atletika u izolaciji, on je sada tu s nama. Kćerke isto tako. Organizovali smo se nekako, pomalo čitam(o), gledam(o) TV, nešto malo radim na kompjuteru. Otprilike, sve se vrti oko tih kućnih stvari, nema se tu šta puno raditi. To je ta vrsta izolacije zbog više sile kojoj se moraš prilagoditi i to je to - konstatira Kodro. 

Na pitanje kako je Kenan organizurao život i treninge u izolaciji, Meho odgovara:

- Trenira pomalo, onoliko koliko dozvoljavaju uslovi. Nije to ni blizu trening koji bi trebao imati ili koji bi zadovoljio jednog profesionalnog sportistu, ali svi su oni sada u sličnim situacijama. Snalazi se nekako, preko tih nekih traka za trčanje, fitnes bicikla. Radi ono što se može raditi u kući - za kraj je rekao Kodro.

Moramo se izboriti

- Prije ili poslije, ovaj virus će obići cijelu Evropu, cijeli svijet. Jednostavno, svi moramo biti disciplinovani. I zbog sebe, ali i ostalih, kako najbližih tako i svih ostalih. Moramo biti i svjesni i solidarni. Šta ćeš, život ide dalje. Moramo se izboriti protiv ovoga - ističe Kodro.

Brinem se za Mostar

Tokom razgovora Meho se nekoliko puta raspitivao za trenutnu situaciju u BiH, a posebno u njegovom Mostaru. 

- Baš me brine ta situacije u Mostaru. Pratim sve, kao i šta se trenutno dešava u Konjicu, ali i Banjoj Luci - rekao je Kodro.


Kenan trenira u kući. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.