KARIJERE

Slavni fudbaler o igračkim danima: Hajduk mi je platio unaprijed, ali tada je na kućna vrata došao oficir JNA...

Njegov je gol donio Realu titulu prvaka Evrope

Mijatović: Podržao crnogorsku nezavisnost. Arhiv

Avaz.ba

5.4.2020

Predrag Mijatović govorio je za španski magazin "Jot Down". Legendarni crnogorski fudbaler osvrnuo se na karijeru, tokom koje je nosio i dres madridskog Reala.

Mijatović je već sa 16 godina igrao u drugoj ligi bivše Jugoslavije, a 1987. je bio član i čuvene generacije koja je osvojila Svjetsko juniorsko prvenstvo u Čileu.

Postao zvijezda

Poslije tog SP-a postao je zvijezda i mnogi klubovi su bili zainteresirani da ga vide u svojim redovima. Tadašnji napadač podgoričke Budućnosti imao je predugovor sa splitskim Hajdukom, ali je na kraju otišao u beogradski Partizan, prenosi B92.

- Zvaničnik Partizana, oficir u JNA (Jugoslavenska narodna armija, op. a.), došao je u moju kuću i rekao ocu i meni da će da se dogodi nešto o čemu ne može da priča.  Mislio sam da hoće samo da me uplaši... Hajduk mi je platio unaprijed, ali smo im moj otac i ja vratili novac - istaknuo je Mijatović (51).

Strijelac protiv Juventusa

On je iz Partizana kasnije otišao u Španiju, prvo u Valensiju, a potom u Real Madrid 1996. godine. "Kraljevskom klubu" donio je titulu prvaka Evrope, prvu poslije 32 godine, golom u finalu Lige prvaka protiv italijanskog Juventusa.

Mijatović je podržao i nezavisnost Crne Gore 2006. godine, odnosno crnogorsku odluku da napusti državnu zajednicu sa Srbijom. 


Mijatović: Vratio "Kraljeve" na evropski tron. Thesefootballtimes

- Podržao sam predsjednika Crne Gore, jer je on moj prijatelj. Znamo se 30 godina. Nije bilo moguće da dođe do problema, bio je to referendum.

To nisam uradio zbog politike, već zbog prijateljstva. Sada svaka zemlja ima svoj put i to je to - zaključio je Mijatović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.