ITALIJA

Edin Džeko u filmu Sky Sporta: Kada ste dijete, samo mislite da zaigrate za prvi tim

Kako je prešao u Romu

Džeko: Prisjetio se ranijih trenutaka. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2020

Edin Džeko bez sumnje je zaslužio dokumentarni film koji je o njemu emitirao TV kanal Sky Sport. Emisija “AS Roma Story” posvećena je kapitenu fudbalske reprezentacije BiH Edinu Džeki. Nezaobilazno je bilo da se bh. internacionalac osvrne na ratne događaje i svoje djetinjstvo, a, naravno, mjesto je pripalo i Željezničaru, klubu u kojem je počeo svoj fudbalski put.

Bio sam jako mršav, visok 193 cm, ali svega 75-78 kilograma. Sjećam se kada me Osim prvi put pozvao, bilo je to nevjerovatno. Kada ste dijete, samo mislite o jednoj stvari, a to je da zaigrate za prvi tim. Gubili smo 2:1, a Osim mi je rekao da uđem, postignem dva pogotka i izađem. Gledao sam u njega začuđen i pitao se da li stvarno moram postići dva pogotka. Nažalost, izgubili smo, ali pamtit ću taj susret - rekao je napadač Rome.

Pričao je o prelasku u Teplice, zatim u njemački Volfsburg, ali i o dolasku i odlasku iz Mančester sitija.

– Htio sam napraviti iskorak i Mančester siti je bio pravi odabir. Roberto Mančini (Mancini) stvarno je htio da dođem i jako je važno da te trener želi. Kada sam shvatio da se moje vrijeme približava kraju u Mančesteru, Valter Sabatini (Walter) nagovorio me da dođem u Romu. Došao je po mene u Hrvatsku i rekao mi da bez mene ne ide nigdje. Bio je direktan, ništa nije prepuštao slučaju i palio je novu cigaretu svakih nekoliko minuta. Bio je čudesan dolazak u Rim. Mislio sam da se takve stvari viđaju samo na televiziji. Stotine navijača čekale su me na aerodromu. Znao sam da su strastveni, ali ne baš toliko - rekao je Džeko.

Na kraju dugog razgovora, Džeko je govorio i tome kako se desilo da prošlog ljeta ostane u Romi i ne ode u Inter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.