ČEŠKA

Nagrada za Džeku je nagrada i za cijelu BiH

Za nekoliko dana počinjemo trenirati

Džeko i Plišek: Vjerovala obojica. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

15.4.2020

Jirži Plišek (Jiri) odveo je momka iz BiH koji je za mnoge bio ne baš izvjesna investicija. Češki trener je vjerovao i taj momak je vjerovao u sebe kada je stigao u Češku. O tome koliki je to uspjeh, možda najbolje može govoriti upravo Plišek, stručnjak koji je prepoznao ono što tada mnogi nisu.

- Mislim da je ovo veliki uspjeh i da je to potvrda onoga što je Edin napravio. On je pokazivao svoju vrijednost gdje god je igrao. Ova nagrada govori koliko je cijenjen i koliko ga respektuju. Tu je bio dvije godine, nije igrao za ekipu koja je bila prvak, a opet je najbolji. Ljudi ga poštuju kao igrača i čovjeka. Nije kod njega samo fudbalski kvalitet presudan, nego i onaj ljudski. Mislim da je ovo i velika reklama i za Bosnu i Sarajevo - kaže za "Avaz" Plišek.

Inače, Plišek je prvi čovjek Akademije Slavije iz Praga, a, kako kaže, i u Češkoj se nadaju da će kriza s koronavirusom proći što prije.



Plišek: Nikome nije lako. Arhiv

- Dišemo. Nikome nije lako. Svi poštuju pavila koja su tu. Svi smo svjesni za šta je to dobro i nadamo da neće trajati predugo. Pored zdravstvenih pitanja, tu su ekonomska pitanja. Inače, nama se sada dnevni režim uglavnom vrti oko djece. Tu je online nastava, dodatna obaveza za roditelje, a posebno majke - naglašava češki stručnjak.

Što se tiče treninga, sve je stalo, ali posla ima.

- Ja imam svaki dan dvije ili tri konferencije s trenerima iz Akademije. Nije to vezano samo za trening. Puno toga u ovoj pauzi možemo napraviti na metodologiji rada, organizaciji i sistematizaciji. od jučer su to i neka nova pravila, koja malo omekšavaju stvari, pa mislim da ćemo za nekoliko dana u profesionalnim pogonima imati treninge. Bit će to u grupama od šest do osam ljudi, bez korištenja toaleta i kupatila. Uglavnom, nadam se da će utakmice u Češkoj krenuti 8. juna, ali mislim da će biti bez gledalaca - očekuje Plišek.

Kako kaže češki stručnjak, ne treba zanemariti ni ono što su napravili i bh. internacionalci Admir Ljevaković i Aidin Mahmutović, koji su se našli visoko na listi najboljih u ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.