AFERE

FIFA ne odustaje od istrage protiv Blatera

Tvrde da su pretrpjeli štetu u iznosu od 3,78 miliona dolara

Blater: Da li će biti optužen. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je zatražila od švicarskog tužilaštva (OAG) da nastavi istragu protiv bivšeg predsjednika FIFA-e Sepa Blatera (Sepp Blatter).

Francuski list "Le Monde" i njemački dnevnik "Suddeutsche Zeitung" nedavno su naveli da osramoćeni 84-godišnjak neće biti procesuiran zbog optužbi koje se odnose na prodaju televizijskih prava Karipskom fudbalskom savezu (CFU), prenosi AFP.

To je bila jedna od dvije krivične prijave pokrenute protiv Blatera 2015. godine zbog "sumnje u nepošteno poslovanje i kršenje povjerenja".

- Podnijeli smo službeni zahtjev OAG-u tražeći da se istraga nastavi – saopćeno je iz FIFA-e, koja će "razmotriti sve pravne mogućnosti kako bi osigurala da relevantni ljudi budu pozvani na odgovornost".

AFP je u srijedu objavio policijski izvještaj u kojem su sumnje u neprimjereno postupanje Blatera "čvrsto utemeljene" uprkos tome što su švicarski tužitelji odustali od slučaja. 


Platini i Blater: Sporna isplata iz 2011. godine. Arhiv

Spornim dogovorom televizijska prava za svjetska prvenstva 2010. i 2014. prodata su CFU-u, kojima je tada predsjedavao Džek Vorner (Jack Warner) za 600.000 dolara (blizu 536.000 eura), znatno ispod tržišne cijene.

- Blater je djelovao više u Vornerovom interesu nego u interesu FIFA-e. Ne podnoseći zahtjev FIFA-e protiv CFU-a kada je saznao za to, Blater je prihvatio da će se Vorner, dakle, ilegalno obogatiti na štetu FIFA-e - dodali su istražitelji.

Kao rezultat "nereakcije Blatera, FIFA je pretrpjela štetu u iznosu od 3,78 miliona dolara".

Blater se, međutim, još uvijek suočava s drugom istragom zbog kontroverzne isplate dva miliona švicarskih franaka (1,89 miliona eura) Mišelu Platiniju (Michel Platini), bivšem predsjedniku Evropske fudbalske organizacije (UEFA), u februaru 2011. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.