PREMIJER LIGA BIH

NS BiH nema službeno odobrenje, niti dozvole za nastavak takmičenja

Još uvijek nije stigao odgovor na dopise koje smo uputili nadležnim organima

NSBiH je ponovo uputio pisane zahtjeve prema nadležnim enitetskim tijelima. Arhiv

Piše: Avaz.ba

27.5.2020

Nogometni savez BiH je od prekida takmičenja u BH Telecom Premijer ligi, od 14. marta do danas zbog pandemije COVID 19, opredijeljen za nastavak odigravanja u sezoni 2019/2020, saopćeno je danas iz kuće bh. fudbala.

- Poduzete su sve neophodne aktivnosti, pravne radnje, procedure, preporuke UEFA i preporuke nadležnih tijela koje su preduslov za organizaciju utakmica na stadionima u našoj zemlji, istaknuto je u saopćenju NSBiH, koje prenosimo u cijelosti.

- Potpuno svjesni, nadležnosti, globalne situacije ali i svakodnevnih promjena u smislu ublažavanja mjera održano je niz sastanaka Izvršnog odbora, sastanaka sa klubovima BH Telecom Premijer lige, sastanka i pisane korespondencije sa nadležnim institucijama a sve sa željom da iskoristimo i minimalne uslove za nastavak takmičenja u zadnjem mogućem i izvodivom terminu a to je u vikendu 06. juna ili najkasnije 13. juna 2020. Sve analize su pokazale da početak takmičenja iza vikenda 13/14. juna 2020. nije realno provodiv zbog niza objektivnih razloga i takmičenje nije moguće nastaviti i realizovati da bi se isto okončalo do propisanog roka koji je postavljen od UEFA (2. avgust 2020.).

Odluke o ukidanju mjera zabrane održavanja sportskih takmičenja, a koje su još uvijek na snazi, donose nadležni organi u Bosni i Hercegovini.  Obzirom na različite informacije nadležnih kriznih štabova putem medija, različito tumačenje donesenih odluka i provodivosti ublažavanja mjera, NSBiH je ponovo uputio pisane zahtjeve prema nadležnim enitetskim tijelima, 26. juna 2020. godine kako bi dobili potvrdu i dozvolu za nastavak takmičenja i moguću realizuju svojih odluka. 

Još uvijek nije stigao odgovor na dopise koje smo uputili nadležnim organima pa NS BiH tako nema službenog odobrenja, niti dozvole za nastavak takmičenja u ligama svih kategorija.

Kada se zaprime pisane odluke i odgovori o statusu mjera na okolnosti epidemije koronavirusa u našoj zemlji, Izvršni odbor NS BiH će promtno djelovati i donijeti zvaničnu odluku o nastavku ili prekidu takmičenja koja se organizuju pod okriljem krovne kuće nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.