SKANDAL

Bile zaposlene u klubu, žene svjedoče da su godinama zlostavljane

Radi se o čak 15 bivših uposlenica

Zlostavljanje trajalo godinama. Twitter

Avaz Sport

18.7.2020

Petnaest žena koje su nekada bile zaposlene u timu Vašingtona iz NFL lige američkog fudbala tvrde da su bile seksualno uznemiravane, piše "Washington post".

Američki list opisuje desetine slučajeva navodnog seksualnog uznemiravanja i verbalnog zlostavljanja, pozivajući se na intervjue sa više od 40 sadašnjih i bivših zaposlenih, uključujući 15 žena, kao i tekstualne poruke i interne dokumente kluba. 

Optužbe koje se protežu u periodu od 2006. do 2019. godine uključuju prije svega, neprimjerene seksualne komentare, neprimjereno verbalno i neverbalno ponašanje, kao i pritisak na žene da se oskudno oblače.

List dodaje da je razgovarao sa 14 žena koje su zatražile anonimnost iz straha od sudskih tužbi, pošto su mnoge potpisale ugovore o šutnji sa poznatim NFL klubom. 

"Post" dodaje da je od rukovodstva kluba zatražio da oslobodi zaposlene takvih sporazuma kako bi oni mogli da otvoreno razgovaraju, ali dodaje da je ta molba odbijena.

Među onima koji su žene zlostavljali su dugogodišnji radio voditelj, bivši direktor stručnog kadra u klubu, pomoćnik direktora stručnog osoblja u klubu, bivši predsjednik poslovanja, bivši glavni operativni direktor, a među njima nije vlasnik kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.