PORTUGAL

Može li najveći izdajnik spasiti Benfiku

Dobro-došao JJ, pisalo je na zvaničnom nalogu Benfike, što je navijače ostavilo u nevjerici

Žesus: Od 2015. godine postao persona non grata među navijačima Benfike. Forbes

Avaz Sport

21.7.2020

Porto je odbranio titulu i sada je računajući sve trofeje na samo šest manje od Benfike, što prije dvadesetak godina niko nije mogao ni zamisliti.  "Orlovi" su se raspali u nastavka šampionata, Bruno Lage je podnio ostavku, nakon što je dobio jednu utakmicu od pet nakon restarta poslije korona-pauze. 

U klub se vratio Žorž Žesus (Jorge Jesus).

Dobro-došao JJ, pisalo je na zvaničnom nalogu Benfike, što je navijače ostavilo u nevjerici. 

Žesus je sa Flamengom pokorio Južnu Ameriku, uz Kopa Libertadores je osvojio i šampionat Brazila, kao i državno prvenstvo Rio de Žaneira. Ispraćen je ovacijama, spominjan je kao kandidat za klupe čak Barselone prije dolaska Kikija Setjena (Quique Setien), kao i nekih engleskih klubova, ali se vratio na "Stadion Svjetlosti", gdje je proveo šest godina.

Ali, on je 2015. godine postao persona non grata među navijačima Benfike, promijenio je klub, ali ne i grad, te sjeo na klupu Sportinga. To je zaista put kojim se rijetko ide, pogotovo bez neke pauze, ili trećeg kluba. Jednostavno, promijenio je stranu u jednom od najvećih gradskih derbija na svijetu.

Žesus je za šest godina na kormilu Benfike uzeo tri titule, ali nije srušio prokletstvo Bele Gutmana, dva puta je gubio finale Lige Evrope. Zato je napravio žetvu domaćih trofeja, uz tri prvenstva, osvojio je i duplu krunu, ali i pet Liga kupova.

Nije uspio poslije odlaska u Sporting da im donese dugo čekanu titulu, izgubio je baš od Benfike u foto finišu, mada je za to optužio zavjeru i sudije. Sporting je vodio tri godine, ima jedan Kup i Superkup, malo, ali već poslije prve je klub zapao u finansijske probleme i borbu za prevlast. Kratko je bio u Al Hilalu, a onda napravio čudo sa Flamengom gdje će ostati kult kluba. 

Sada ponovo Benfika, pitanje je kako će ga dočekati, pogotovo jer je na odlasku 2015. godine insistirao na svojoj igračkoj karijeri u Sportingu, što je pomalo banalno jer je za "Lavove" igrao 12 utakmica u tri godine, u prvoj polovini sedamdesetih.

Bilo kako bilo, rasplet je šokantan, a Žesus je potpisao trogodišnji ugovor sa Benfikom vrijedan tri miliona eura po sezoni, prenose Sportske.net.

Večeras Benfika gostuje kod Avesa, a prema kladionici Mozzart je izraziti favorit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.