UEFA

Otkriven protokol za međunarodne klupske utakmice: Šta sve moraju ispuniti Sarajevo, Željo, Zrinjski i Borac

Igrači će biti testirani najkasnije tri dana pred odigravanje utakmica

Detalj sa prošlogodišnje utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka Sarajevo - Seltik. Arhiv

Avaz Sport

26.7.2020

Posebne uslove, zdravstvene i bezbjednosne, koje je UEFA objedinila u protokolu nazvanom: Povratak igre, morat će ispuniti naši klubovi koji će nastupiti u evropskim takmičenjima. To su Sarajevo (kvalifikacije za Ligu prvaka), te Željezničar, Zrinjski i Borac Banja Luka (kvalifikacije za Evropsku ligu) , koji će evropske rivale saznati 9. avgusta.

To je protokol, koji obuhvata apsolutno sve aspekte organizacije utakmica u ovakvim uslovima – predviđa sve higijenske, epidemiološke i organizacione mjere, koje do sada nikada nisu bile primjenjivane, rekao je Branko Latinović, portparol Fudbalskog saveza Crne Gore, za TV Vijesti. 

Protokol UEFA-e predviđa obavezna testiranja svih učesnika, a pod posebnom pažnjom bit će, naravno, rezultati testova igrača i članova stručnih štabova na koronavirus.

Igrači će biti testirani najkasnije tri dana pred odigravanje utakmica. Testovi mogu da se rade i na dan utakmice, ali da rezultati budu gotovi najkasnije šest sati pred početak. Na osnovu rezultata testova odlučit će ko može da nastupi na utakmici pod organizacijom UEFA, rekao je Latinović. 

Igrači i treneri su u prvoj grupi po važnosti za testiranje, u drugoj su službena lica, a u trećoj osobe koji su potrebne u organizaciji, ali koji nisu u direktnom kontaktu sa osobama iz prve dvije grupe.  Dakle, procedura je jasna, ali pitanja je mnogo – prvo je, šta ako igrač ili igrači budu pozitivni na koronavirus, kakav je njihov tretman. 

Zaraženi igrač se stavlja u izolaciju i tretira se kao povrijeđeni igrač. Dakle, nema prekida takmičenja, ne sprječava se putovanje tima na gostovanje… Taj igrač se izuzima sa liste, ostaje kod kuće, ako ekipa putuje, ako igra na domaćem terenu, izoluje se od ostatka ekipe, objašnjava portparol Fudbalskog saveza Crne Gore . 

Jasno je da je državna regulativa važnija i jača od UEFA-ine, tako da razgovori na ovu temu tek predstoje, uz učešće više aktera – fudbalskih saveza, vlada, zdravstvenih instutcija i UEFA-e.

UEFA je u komunikaciji sa vladama svih zemalja, makar posredstvom zdravstvenih ustanova. UEFA je obaviještena kakva je situacija u svakoj zemlji, o svim mjerama, i na osnovu toga sklapa sliku o tome šta je moguće primijeniti u svakoj državi posebno i u svim državama, otkriva  Latinović. 

Restrikcije u putovanjima su, također, ozbiljna prepreke, posebno u zemljama koje nisu članice EU.

- Za klupska takmičenja UEFA ostavlja mogućnosti igranja utakmice na neutralnom terenu. I to je opcija, koja može da se primijeni ako meč ne može da se odigra ni u jednoj ni u drugoj zemlji - zaključio je portparol Fudbalskog saveza Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.