LIGA NACIJA

Pogledajte obraćanje selektora Bajevića pred start "operacije Italija i Poljska"

Bajević i pomoćnici odgovarali na pitanja novinara. N/FS BiH

Piše: G. Š./Sport Avaz

17.8.2020

Selektor naše reprezentacije Dušan Bajević danas je objavio spisak igrača za start UEFA A Lige nacija, odnosno septembarske utakmice protiv Italije i Poljske.

- Cilj nam je da budemo što bolje plasirani, tj. da budemo na nekom od prva tri mjesta. Italija, Poljska i Holandija su zahtjevni protivnici i teško je bilo šta prognozirati. Cilj je da ostvarimo što bolji plasman i ostanemo u Ligi A. Vjerujemo u naše igrače i nadamo se da možemo ostvariti rezultate koji nam odgovaraju, rekao je Bajević. 

Selektor je govorio i o planu priprema „A“ tima:

- Nadam se da će svi igrači biti zdravi i doći na okupljanje 31. avgusta u Trening centru NS/FS BiH u Zenici. Tu ćemo se pripremati do 3.9. kad je planiran polazak za Italiju. Pokušaćemo za ta tri dana da odradimo neke stvari i da se što bolje upoznamo. Imaćemo u Zenici sve uslove da kvalitetno odradimo taj dio priprema.“

Na pitanje o nepozivanju Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića Slaven Musa je odgovorio:

- Njih nema na spisku jer je u toku promjena njihovog sportskog državljanstva i zbog toga oni u ovom trenutku ne mogu konkurirati za utakmice Lige nacija u devetom mjesecu. Pregledali smo mnogo njihovih utakmica i zaključili smo da oni imaju kvalitet za reprezentaciju. Obavljeni su razgovori sa njima i njihovim roditeljima i već ste upoznati s tim da su oni izrazili želju da igraju za Bosnu i Hercegovinu. Imaju stvari na koje ne možemo uticati, kao što je trajanje procedure promjene sportskog državljanstva. Nadamo se da će se to što prije završiti i da ćemo ih imati na raspolaganju, rekao je Musa te dodao: 

- Ahmedhodžić će sutra dobiti bh. pasoš što je preduvjet za promjenu sportskog državljanstva, te očekujemo da to što prije bude završeno.“

Na pitanje kakva je sitaucija sa Senadom Lulićem i kako protiče njegov oporavak odgovorio je Rusmir Cviko:

- Razgovarali smo sa Lulićem koji se nije u potpunosti oporavio od povrede. Nije u punom trenažnom procesu i zato sad nije pozvan. Nadamo se da ćemo ga imati na raspolaganju za oktobarske utakmice.

Cviko se osvrnuo i na nepozivanje Demirovića, Aničića, Đumića, Vrančića, Nastića, Đurića, Memiševića, Menala...

„Kad su u pitanju drugi igrači za koje su nas pitali što ih nema na spisku, npr. Ermedin Demirović još uvijek ima pravo nastupa za „U-21“ reprezentaciju, te smo u dogovoru sa selektorom Slobodanom Starčevićem odlučili da ga ustupimo mladoj selekciji iako je on veliki potencijal i imao je odličnu sezonu u Švicarskoj. Ima tu još igrača koji su na našem širem spisku, ali smo se ovaj put odlučili za ove kojue smo pozvali. Pratimo sva ta imena i oni konkurišu za našu „A“ reprezentaciju.“

Bajević je istakao:

- Svi ti igrači mogu biti dio ovog tima i svi mi vjerujemo u njih. Na našem širem spisku je 45 igrača, koji smo za ovo okupljanje sveli na 27. Svi oni zaslužuju da dođu u reprezentaciju, a pred nama je puno utakmica i vidjećemo kako će se stvari odvijati. Mnogo smo vremena proveli analizirajući i razgovarajući, moji saradnici i ja. Ozbiljno i odgovorno smo pristupili poslu i produkt toga je i ovaj spisak.

Selektor smatra da će biti hendikep igranje pred praznim tribinama:

- Teško će biti igrati pred praznim tribinama, svi smo navikli na drugačiju sliku. Nadam se da će se što prije naći rješenje za korona virus i da ćemo što prije vratiti u neki normalan kolosijek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.