DETALJI

Motivi, detalji klauzule i sljedeći koraci: Kakva je sudbina Mesija?

Mesi ima pravo vjerovati da je ugovor na njegovoj strani i da je slobodan otići

Lionel Mesi. AFP

Avaz Sport

27.8.2020

Prvi put od marta ove godine jedan termin "preoteo" je od bolesti COVID-19 status najtraženijeg na Googleu: Lionel Messi.

Vijest da je Lionel Mesi (Messi) poslao faks upravi Barcelone, aktivirajući klauzulu ugovora koja mu omogućava da odmah ode bez ikakvog obeštećenja, obišla je svijet u roku od nekoliko (desetina) minuta.

Već se nakon debakla od Bajerna u Lisabonu pojavila najava takve mogućnosti, ali sve do utorka to nije zvučalo realno. I dalje nije realno zamisliti šestostrukog osvajača "Zlatne lopte" i četverostrukog prvaka Evrope u dresu bilo kojeg drugog kluba, osim Barcelone u kojoj je proveo dvije decenije.

To nije realno ni navijačima Barcelone, čija je momentalna reakcija bila izlazak na ulice, protesti ispred stadiona i zahtjevi da uprava podnese ostavke. Oni su uvjereni da bi to sve promijenilo, Mesija i dalje ne shvataju ozbiljno, iako je on izgleda odlučio otići po svaku cijenu.


Lionel Mesi. AFP

Pitanje je može li to izvesti "besplatno". Barcelona tvrdi da je klauzula istekla 10. juna i da je Mesi obavezan ostati sve do narednog ljeta ili otići uz obeštećenje od 700 miliona eura (naravno da bi bilo znatno niže, ali svakako ne manje od 200 miliona).

Mesijevi advokati su uvjereni da je moguće oboriti takvo tumačenje, zbog čega je sada ključno pitanje šta tamo zapravo stoji, da li je datum eksplicitno naveden ili je formulacija nedovoljno jasna, na primjer, "do kraja sezone".

Čak i ako je datum eksplicitno naveden, zbog produžene sezone usljed pandemije koronavirusa, Mesi ima pravo vjerovati da je ugovor na njegovoj strani i da je slobodan otići.

Sljedeći Mesijev korak je vjerovatno odsustvovanje sa treninga i nepojavljivanje na predsezonskom medicinskom testu, što će izazvati reakciju od strane uprave koja će od njega tražiti da ispoštuje ugovor koji ima s klubom, što će izazvati reakciju njegovih advokata.

I kladionice su se uključile u to pitanje gdje bi Mesi mogao nastaviti karijeru. Mančester siti se čini kao najizvjesnije odredište: ponovo bi bio u prilici da radi sa Pepom Gvardiolom (Guardiola), a tamo je i njegov bivši saigrač Aguero.

Mančester junajted nije daleko, a u igri je i PSG. Čelzi je nekada pokušavao da ga dovede, što je sada malo vjerovatno, ali ne i nemoguće. Spominje se Juventus i tandem iz snova sa Kristijanom (Cristiano) Ronaldom, a tu je i Inter. Sigurno neće otići u Real Madrid koji je također ranije pokazivao interesovanje.

Ova pretkataklizmična godina je sada na svom krajnje neočekivanom vrhuncu. Uprkos pandemiji, neredima širom svijeta, eksploziji u Bejrutu, i svemu drugom što se odigralo i odigrava, 2020. ostat će upamćena po Mesiju. To valjda dovoljno govori o tome ko je i šta je Lionel Mesi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.