BARAŽ ZA EURO

Elvir Rahimić iz Moskve za "Avaz": Uvijek nam nešto fali kada je to najbitnije

Dugo nećemo imati ovakvu priliku da se plasiramo na Euro

Rahimić: Kad je najpotrebnije, nismo na svom nivou.. Arhiv

Piše: Goran Šumar

9.10.2020

Nekadašnji veznjak i trener našeg državnog tima Elvir Rahimić poraz našeg državnog tima od Sjevernih Iraca pratio je u svom moskovskom domu.


- Utakmicu sam gledao na laptopu preko linka koji je često prekidao, tako da nemam baš pravu sliku - rekao je Rahimić za "Avaz" te dodao:


- Najgore je to što smo izgubili, što nismo prošli dalje - u finale. To je najgore, a što se tiče same utakmice, šta i kako, to se uvijek dešava samo nama. Takve stvari, kad je najpotrebnije, nismo na svom nivou.



Nismo bili na nivou

Naša reprezentacija u kojoj ste Vi bili trener, a selektor Robert Prosinečki, bar na Grbavici nije imala puno problema sa Sjevernim Ircima (2:0). A pobijedili (2:1) smo ih i u Belfastu...

- Da... Teško je reći šta bi bilo kad bi bilo, kako kažu to kod nas. Mi smo ih dobili dva puta u Ligi nacija, ali sad je bila jedna, odlučujuća utakmica. Tu su sasvim drugi zahtjevi za utakmicu, sasvim drugi naboj, i psihološki i sve ostalo. Ne znam, mislim da čim nismo prošli ove Irce da nismo bili na nivou. Nismo bili onakvi kakvi trebamo biti u odlučujućim utakmicama. To je bilo finale, jedna utakmica koja rješava sve... Znači, njoj se trebalo prići kao posljednjoj utakmici, kao finalu. Nema dalje. Žao mi je jer smo imali ogromne šanse da odemo na jedno veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo, s obzirom na to da smo bili ili trebali biti domaćini u obje odlučujuće utakmice. Zbog toga je žal još veći, najveći.

Propuštena je velika prilika...

- Mislim da ovakvu priliku nećemo imati dugu, da se lakše plasiramo na Evropsko prvenstvo. To je moje mišljenje, konstatuje Rahimić.

I u domovini su zbog toga svi razočarani... Baš kao i naš legendarni trener Vahid Halilhodžić, koji je to priznao u današnjem razgovoru za "Avaz".

- Kad izgubi BiH, naša država, svi smo mi razočarani. Teško nam padaju porazi i sve to, bez obzira da li smo tu ili nismo. Ipak smo mi dio toga, bez obzira radili tu ili ne, mi smo dio te reprezentacije. Ponavljam, ne znam kako to da objasnim, uvijek nam nešto fali kada je to najbitnije. U takvim okolnostima uvijek se okliznemo. Ne znam ni je zašto, zbog čega, kako? To je sad mnogo teško komentarisati. Kod nas je najveći problem što je uvijek kriv trener. I kad pogledaš, tako i jeste - uvijek je trener kriv jer je on izabrao i sastav i sve ostalo, ali vjerovatno, mi nekada hoćemo i malo previše. Mislim da je to tako, analizira Rahimić. 

  

Korona-kriza

Naš bivši reprezentativac i trener "Zmajeva" se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju u Moskvi.


- Ovdje su zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom na dvije sedmice zatvorili škole. Navodno, ponovo postoji mogućnost da nam svima uvedu karantin, u svim ruskim gradovima gdje ima puno zaraženih. Tako pišu mediji, jer samo danas je u Rusiji zaraženo preko 12 hiljada ljudi. U Moskvi je taj broj oko 3.000-4.000... Svaki dan je sve više i više zaraženih... Ne znam šta će biti i kako, ali problem je u čitavoj Evropi, prenosi Rahimić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.