LIGA NACIJA

Lev: Bila je to crna večer njemačkog nogometa

Selektor Elfa nakon debakla od Španije i drugog najtežeg poraza u historiji

Lev: Nema objašnjena za poraz. AFP

A. V.

18.11.2020

Nema objašnjena za ovaj poraz, bila je to crna večer njemačkog nogometa, kazao je selektor njemačke nogometne reprezentacije Joakim Lev (Joachim Low) nakon 0:6 poraza od Španije u Sevilji.

Posljednji put Njemačka je izgubila sa šest razlike davne 1931. od Austrije što je ujedno i najteži službeni poraz četverostrukih svjetskih prvaka. Teži poraz Elf je ostvario 1909. kada je izgubio od reprezentacije engleskih amatera s 0:9.

Njemačka je u Sevilju doputovala s bodom više, međutim Furija je već nakon prvog poluvremena vodila s 3:0 i priči je bio kraj. U nastavku susreta domaćin je zabio još tri gola.

- Ništa nam nije uspjelo. Govor tijela, agresivnost, angažman u duelima, ništa od toga nismo vidjeli na terenu - kazao je njemački strateg za ARD nakon poraza, prenosi Hina.

- Rekli smo da vjerujemo našim igračima, bili smo na dobrom putu, iako smo večeras vidjeli da nismo toliko daleko koliko smo se nadali - dodao je.

Upitan o mogućnosti poziva Tomasa Milera (Thomas Muller), Džeroma Boatena (Jerome Boateng i Metsa Humelas (Mats Hummelsa), koji igraju odlično u svojim klubovima, Lev je bio jasan:

- Trenutno nema razloga.

Junak susreta bio je trostruki strijelac Feran Tores (Ferran Torres), a među strijelce su se upisali i Alvaro Morata, Rodri i Mikel Ojarzabal (Oyarzabal).

- Na 0:1 smo napustili plan igre. Otvorili smo prostor, nije bilo organizacije, nije bilo komunikacije između igrača, a večeras je to bilo smrtonosno.

- Nakon pauze pokušali smo ih pritisnuti, pokušati zabiti i vratiti se u igru, ali oni su bili brži, kolektivno jači, dinamičniji, nismo imali kontrolu, nismo dobili duel, priznao je trener, oštro kritiziran od septembra.

Španija je na kraju osvojila prvo mjesto i plasman na Final Four s 11 bodova, dva više od Njemačke. Ukrajina im šest, a Švicarska tri boda, ali i obje ekipe imaju utakmicu manje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.