ARGENTINA

Maradona je umro isti dan kao i Fidel Kastro koji mu je ranije spasio život

Kubanski lider je igrao važnu ulogu u njegovom životu

Kastro i Maradona. Twitter

N. D.

25.11.2020

U javnosti nije nepoznata priča da je nekadašnji predsjednik Kube Fidel Kastro (Castro) jednom prilikom Dijegu Armandu Maradoni (Diego) spasao život. Maradona je preminuo dana 25. novembra, a zanimljivo je da je Kastro umro na isti datum 2016. godine.

Kubanski lider je igrao važnu ulogu u Maradoninom životu. Prvi put je Argentinac posjetio Kubu 1986. godine poslije pobjede na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Maradona je upoznao Kastra i bio je zadivljen njegovim pričama, pa se nekoliko puta vraćao na to ostrvo. Svaki put bi predsjedniku poklanjao dresove. 

Međutim, kada se povukao iz fudbala, Maradona je bio u užasnom stanju zbog problema sa drogom. Morao je u bolnicu i čekala ga je rehabilitacija. Kastro je tu vidio priliku za kubanske ljekare koji su po svojim kvalifikacijama i znanjima poznati u svijetu. 

Omogućio je da Maradona bude primljen u kliniku "La Pedrera". Ispostavilo se da će to biti početak fudbalerovog oporavka, i ljudi bliski Maradoni su govorili da mu je Kastro spasio život.

Bio mi je poput drugog oca, čovjek kojeg sam jako volio. Fidel nije samo za Kubance, ja sam Argentinac, osjećam se kao Kubanac. Ja sam argentinski reprezentativac koji je došao da se oprosti i kaže - Ćao, asta sjempre, komandante, poručio je Maradona svojevremeno povodom Kastrove smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.