HRVATSKA

Šuker: Puno je novca u nogometu, no ako igrač nema "gladi" nikada neće uspjeti

Mislim da Raul može biti veliki trener Real Madrida

Šuker: Nadam se da će Real Madrid osvojiti prvenstvo. Arhiva

G. Š./BeIn Sports

8.12.2020

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je u razgovoru za televiziju "BeIn Sports Francuska" da ne zna hoće li Luka Modrić nastaviti igrati za Real Madrid i nakon idućeg ljeta.

- Ne znam hoće li Modrić nastaviti igrati za Real Madrid. No, očekujem da bude u formi na Euru, da se pokaže protiv Engleske na Vembliju, te da odlično odigra turnir. I da odemo što je moguće dalje, izjavio je Šuker.

Modrić, 35-godišnji kapetan reprezentacije, najstariji je igrač Real Madrida, a ugovor mu istječe 30. juna 2021. godine. On očekuje produženje ugovora, no uprava aktualnog prvaka Španije nije se očitovala o njegovoj želji. Hrvatska će iduće ljeto igrati na Evropskom prvenstvu u grupi s Engleskom, Češkom i Škotskom.


Zidan i Raul

Real Madrid je u subotu pobijedio Sevilju s 1:0 čime je trener Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) 'došao do zraka' nakon neočekivanih poraza protiv Alavesa u prvenstvu, te Šahtara u Ligi prvaka, zbog kojih se u javnosti pričalo i o njegovoj smjeni.

- Nadam se da će Real Madrid osvojiti prvenstvo. U Španiji imam dvije ljubavi, Real Madrid i Sevilju, odgovorio je Šuker koji je bio napadač Sevilje od 1991. do 1996. godine, pa onda Real Madrida do 1999.

Upitan može li Raul Gonzales (Gonzalez - 43), njegov nekadašnji saigrač, a sada trener podmlatka u trećoj ligi Real Madrid "Castille", postati trener prve ekipe Šuker je rekao: 


- Mislim da može biti veliki trener Real Madrida, no nogomet je poput mjesečevih mijena, ima ciklus pa nije lako uvijek biti na maksimalnoj razini. Smatram da će Zidan ove godine imati dovoljno snage za osvojiti nešto. No, istina je da Raúl zna što je Real Madrid, što je potrebno ekipi, pa se nadam vidjeti ga jednog dana na čelu ekipe, izjavio je Šuker.


Mediji u Španiji "razglabaju" o potrebi dovođenja vrhunskog napadača pa se Šuker, upitan bi li doveo Kilijan Mbapea (Kylian Mbappe) iz PSG-a ili Erlinga Halanda (Haaland) iz Borusije Dortmund, odlučio za francuskog golgetera.

- Kada god razgovaram s raznim klupskim čelinicima uvijek kažem isto. Puno je novca u nogometu, no ako igrač nema "gladi" nikada neće uspjeti. Potrebno je pronaći igrača koji ima tu 'glad', a vjerujem da Mbape ima želju za igranjem za Real Madrid, a koja je potrebna klubu. Nisam zastupnik i mogu govoriti samo o onome što mi on svojom igrom prenosi, izjavila je bivša "devetka".


Maradona me učinio boljim igračem

Šuker je 1998. godine s Hrvatskom osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Te godine je Hrvatska izgubila s 1:2 u polufinalu od Francuske premda je bila vodila 1.0 njegovim pogotkom.

- Ulazak u polufinale bio je san svih nas, a zabiti u toj utakmici bilo je poput sna za bilo kojeg hrvatskog dječaka (...). Drago mi je što sam predstavljao zemlju sa 4,5 miliona stanovnika, napomenuo je aktuelni predsjednik HNS-a.

Hrvatska je 2018. ponovo izgubila od Francuske, taj put u finalu Svjetskog prvenstva s 2:4.


- Stigli smo u finale nakon igranja produžetaka u prethodne dvije utakmice, i to smo osjetili, podsjetio je Šuker, koji je od 1992. do 1993. godine igrao s nedavno preminulim Dijegom Maradonom (Diego=u Sevilji. 

- Privilegiran sam zbog toga. Bio sam jedini hrvatski igrač koji je igrao s njim. On me učinio boljim igračem. Kada se govorilo da dolazi u Sevilju, ja sam odgovarao da neću vjerovati dok ne stigne. Želim izraziti svoju najdublju saučešće porodici, zaključio je Šuker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.