ISTAKNUTI SUDIJA

Sinoć sudio meč Lige prvaka, sada je pod istragom zbog namiještanja utakmica

Sudio susret Čelzi – Krasnoda

Pavel Kralovec. Agencije

A. M.

9.12.2020

Istaknuti češki fudbalski sudija Pavel Kralovec, koji sudi i utakmice Lige prvaka, upleten je u skandal oko namještanja utakmica, objavili su danas češki mediji.

Kralovec, koji je u utorak sudio susret Čelzi – Krasnodar, diskreditirao se čudnim telefonskim razgovorom s Romanom Berbrom, bivšim potpredsjednikom Češkog fudbalskog saveza (FAČR), koji je osumnjičen za učesšće u namještanju utakmica, objavio je dnevnik Dnes.

Berbr u više je navrata komunicirao s Kralovcem prije julskog finala domaćeg kupa između Slovana iz Libereca i praške Sparte.

- Treba mi jedna politička stvar, razumjet ćete. Josef Krula je svratio kod mene u ponedjeljak - rekao je Berbr sudiji u razgovoru koji je prisluškivala policija. Krula je sportski menadžer Sparte i bivši sudija.

Kralovec je odgovorio kako razumije zahtjev.

Sparta je u finalu pobijedila sa 2-1 i nakon šest godina osvojila trofej te se plasirala u Evropsku ligu. Međutim, iza utakmice su ostali sudijski repovi jer je Kralovec načinio nekoliko pogrešaka u korist praškog kluba.

Između, ostalog nije isključio igrača Sparte uprkos intervenciji VAR sobe. Pogreška Kraloveca postala je tema broj 1 nakon finala.

- Pogrešno sam procijenio žestinu prekršaja na monitoru. Moja je odluka bila pogrešna i trebao sam dati crveni karton zbog nesportskog ponašanja - kazao je on nakon utakmice.

Češki fudbalski savez do kraja sezone je uklonio Kraloveca s liste sudija, a iz Sparte su odbili bilo kakvo povezivanje s ovim slučajem.

- Odbijamo biti povezani sa slučajem Berber. Klub nije utjecao na sudije i tražimo temeljitu istragu cijelog slučaja i vjerujemo da će svi koji su počinili ilegalne i koruptivne radnje biti kažnjeni - poručili su iz kluba.

Berber je bio jedna od 19 osoba koje je policija u oktobru privela u sklopu akcije protiv organizovane kriminalne grupe. Zbog toga je dao ostavku na svoje mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.