SRBIJA

Smijenjen Ljubiša Tumbaković: Ko su kandidati za njegovog nasljednika

Tumbaković. Arhiv

G. Š.

14.12.2020

Mjesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije od danas je upražnjeno. Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije izglasao je njegovu smjenu, odnosno kako se to popularno kaže "sporazumni raskid ugovora" sa Ljubišom Tumbakovićem na današnjoj sjednici.


Do daljeg "Orlovi" će biti bez selektora, pošto FSS nije uspio još da pronađe novog stratega ili da dogovori sa njim sve uslove. Kako je prva naredna utakmica reprezentacije Srbije tek u martu sljedeće godine, u srbijanskoj kući fudbala smatraju da ima vremena da se pronađe pravi trener koji će voditi reprezentaciju u mundijalskim kvalifikacijama.


Tako se poslije godinu i po neslavno završio mandat Ljubiše Tumbakovića na mjestu selektora istočnih komšija. Dugo, skoro 20 godina je figurirao kao kandidat, a kada je dobio šansu – nije uspio. Ako mu se neuspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ne može uzeti za zlo, jer je u ruke dobio tim u preteškoj poziciji - poslije debakla od Ukrajine, onda je svakako potpuni debakl poraz od Škotske nasred Marakane u finalu baraža za Euro 2020, odnosno 2021.


Imao je više od godinu vremena Tumbaković da spremi tim za te dvije utakmice plej-ofa Lige nacija, duel sa Norveškom u Oslu je bio gotovo savršen, a kada je sve to trebalo finiširati pobjedom nad Škotskom, koju gotovo niko nije dovodio u pitanje, "Orlovi" su odigrali skandalozno lošu utakmicu, u kojoj su i do produžetka došli golom u posljednjem minutu utakmice, prenosi "Mozzart".


Taj grijeh Tumbakoviću nije oprošten i praktično čim je sudija odsvirao kraj, iz FSS-a su stizali signali da će Tumbaković dobiti otkaz.  Ko će biti naredni selektor reprezentacije Srbije, ostaje do daljeg otvoreno pitanje. Kandidat broj jedan je Vladan Milojević, kojeg od klupe Srbije najviše dijeli debelo obeštećenje koje mora da se plati njegovom klubu El Ahliju. Sve više rastu šanse Save Miloševića, koji je prije nekoliko mjeseci napustio Partizan, uz poruku da nikad više neće raditi u srbijanskom fudbalu. Ali, ne bi to bilo prvi, pa ni drugi ili treći put Miloševiću da promijeni mišljenje. 


Spremni su bili u FSS da pregovaraju i sa kandidatima iz inostranstva, mada dva dosadašnja strana selektora na klupi Srbije su bila totalni promašaj, Dik Advokat nije dočekao ni polovinu kvalifikacione trke na klupi. .. Ko god da se uhvati posla poslije Tumbakovića imat će pakleno težak zadatak, jer će mu prve dvije utakmice na klupi biti ujedno možda i odlučujuće u mundijalskoj trci, jer će Srbija u martu prvo dočekati Republiku Irsku, a samo četiri dana kasnije Portugal. Sve osim makar četiri boda dovelo bi "Orlove" u situaciju da već nakon 180 minuta igre budu u hendikep situaciji...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.