REPREZENTACIJA

Hoće li Barbarez i Petev podijeliti Izvršni odbor

Teško je očekivati da će se razgovarati o konačnoj odluci u selektorskoj križaljci

Barbarez: Dobio veliku podršku reprezentativaca. Arhiva

Piše: G. Š.

22.12.2020

Stručna komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za izbor selektora danas će podnijeti izvještaj Izvršnom odboru NSBiH.


Izbor na čekanju

- Sjednica Izvršnog odbora zakazana je za 11 sati, a prije nje bit će održan sastanak Komisije za izbor selektora - saznajemo u kući bh. fudbala. 

Komisiju za izbor selektora čine predsjednik i potpredsjednici NSBiH, Elvedin Begić, Ivan Beus i Milorad Sofrenić, te čelnici NSFBiH i FSRS - Irfan Durić i Vico Zeljković, dok su u Stručnoj komisiji Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

- Mada tačka izbor selektora nije predviđena u dnevnom redu koji su zvanično dobili članovi Izvršnog odbora, očekuje se da će Misimović i Spahić upoznati njegove članove o dosadašnjim aktivnostima, otkriva naš izvor - koji je visokopozicionirani član bh. fudbalske vlade.

Na osnovu naših pouzdanih informacija, teško je očekivati da će se danas razgovarati o konačnoj odluci u selektorskoj križaljci.


Musemić. Arhiva

Do sada su obavljeni zvanični pregovori s nekoliko potencijalnih kandidata, odnosno Ivailom Petevom (Ivaylo), Sergejom Jakirovićem, Sergejom Barbarezom, Husrefom Musemićem i Amarom Osimom, te nekoliko razgovora putem telefona s Brunom Akrapovićem, Mehom Kodrom... a na adresu NSBiH stigle su i zvanične kandidature Ermina Šiljka, Marka Simeonea (Marco), Mehmeda Baždarevića, Aljoše Asanovića...

- Neki članovi Izvršnog odbora su tražili da se razgovara i sa Safetom Sušićem, koji je jedini selektor koji nas je odveo na jedno veliko takmičenje, a trenutno je slobodan trener - javlja naš sagovornik iz NSBiH.


Usaglašen stav

Navodno, Misimović je za izbor Peteva, što podržava FSRS, a Spahić za dva Sergeja – Jakirovića i Barbareza. No, niko ne želi javno pričati o prednostima bilo kojeg kandidata, a kako ističu pojedini članovi Izvršnog odbora, spremni su podržati onog kandidata koje bude usaglašeno od strane Stručne komisije. 

- Iskreno, strah me je da Petev i dva Sergeja ne podijele Izvršni odbor, otkriva naš izvor.

Inače, nakon što se u nedjelju na društvenim mrežama oglasio Barbarez, koji je favorit navijača i bh. javnosti u selektorskoj križaljci, legendarni kapiten naše reprezentacije dobio je veliku podršku i “Zmajeva”.


Osim. Arhiva

Naime, Barbareza su javno, na društvenim mrežama, podržali i Miralem Pjanić, Sead Kolašinc, Asmir Begović, Ermin Bičakčić, Ermedin Demirović, Anel Ahmedhodžić, Darko Todorović, Vladan Danilović, Ibrahim Šehić, Amer Gojak, Smail Prevljak, Amar Rahmanović... Također, Barbareza je podržao i Sergej Jakirović, za kojeg se špekulira da bi na klupi naše reprezentacije mogao biti zajedno s nekadašnjim kapitenom “Zmajeva”, ali i Zlatan Nalić, Adnan Čustović, Elvir Bolić, Kenan Hasagić, Emir Granov, Almedin Hota, Avdija Vršajević...

Međutim, činjenica je i to da Musemić ima daleko veće trenersko iskustvo od pomenutih kandidata. Isto važi i za Osima...

Mešina kandidatura

Baždarević je u razgovoru za “Avaz” potvrdio da je njegov advokat poslao u NSBiH njegovu kandidaturu za selektora “Zmajeva”. 


- Kada sam čuo da se treba ili može podnijeti kandidatura za selektora, rekao sam sam sebi - zašto da ne? Znam šta mi je taj posao značio, te šta treba uraditi za bolje sutra.

Jednostavno, podnio sam kandidaturu, a da li ću biti ozbiljan kandidat ili ne, to ćemo vidjeti? Uglavnom, učinio sam ono što sam mislio da trebam uraditi, rekao je Baždarević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.