INTERVJU

Vladan Danilović za "Avaz": Reprezentacija može daleko bolje

Naravno da nikoga ne raduju rezultati trenutno, kaže igrač portugalskog Nasionala

Danilović: Sve se izdešavalo preko noći. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

24.12.2020

Vladanu Daniloviću život se u oktobru promijenio iz korijena. Za 500.000 eura iz Borca je prešao u portugalski Nasional, te dobio priliku da zaigra u jednoj od najboljih evropskih liga.

Kako je kazao u razgovoru za "Dnevni avaz", sve se izdešavalo preko noći.

Težak početak

- Do transfera je došlo nakon evropske utakmice s Rio Aveom gdje su ljudi iz Nasionala primijetili moje kvalitete i poslali ponudu. Zajedno sa svojim agentima sam odlučio da bi to bila odlična sredina za mene i moj dalji napredak – kaže na početku razgovora Danilović.

Otići iz BiH u Portugal nije bilo nimalo lako.

- Početak kao i svaki... Mnogo težak. Novi ljudi, mentalitet, jezik, sistem rada... Za sve treba vremena i mislim da se i dalje tražim u pojedinim stvarima, ali iz dana u dan mi je sve lakše i mogu reći da je period adaptacije skoro iza mene – ističe 21-godišnji veznjak.

Portugalska liga je, kako kaže, dosta brža i jača od Premijer lige BiH.

- Velika je razlika. Dosta je brža liga, a i jače se igra. Ekipe čine dosta Brazilaca i Portugalaca koji su sjajno tehnički potkovani kao i na svakom drugom polju. Igra se najviše bazira na taktici. Taktika, taktika i samo taktika. Ovdje je veća greška ako taktički ne stojiš dobro nego ako napraviš neki kardinalni kiks, ali sve to im daje rezultate – pojašnjava Danilović.

Proteklog vikenda zaigrao je na čuvenom Dragau protiv Porta. Njegov tim je poražen s 2:0, ali je Danilović za 54 minute provedene na terenu pokazao veliki potencijal.

- Za neke trenutke jednostavno živiš i radiš čitav svoj život. Osjećaj je fenomenalan igrati na takvom stadionu i protiv takvih igrača, ali kada počne utakmica sve to postaje normalno, shvatiš da su oni tvoji protivnici i boriš se za svoju ekipu – kaže Danilović.

Dobio minute

Danilović je za "A" reprezentaciju BiH debitirao u susretu Lige nacija protiv Nizozemske 15. novembra. Rezultatima nije zadovoljan i smatra kako naš tim može daleko bolje.

- Naravno da nikoga ne raduju rezultati reprezentacije trenutno. Na ličnom planu sam zadovoljan jer sam debitirao za reprezentaciju i to protiv Nizozemske, a dobio sam, također, minute i protiv Italije. Mi možemo daleko bolje i potrudit ćemo se već od sljedećih kvalifikacija da to pokažemo i obradujemo sve naše navijače koji to zaslužuju – poručuje bivši igrač Borca.

Grupa po mjeri

Optimističan je po pitanju kvalifikacija za naredno SP i nada se drugoj poziciji.

- Mislim da je grupa po mjeri. Izdvojio bih Francuze. Naravno i ostale ekipe su jako dobre, ali mi smo pokazali u nekom prošlom periodu da kada smo pravi nije bitno s kim igramo. Sigurno da neće biti lako, ali nadam se drugoj poziciji. Ako nam se pruži šansa za prvo mjesto, svakako, da ćemo je probati iskoristiti – kaže za kraj Danilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.