PREMIJER LIGA BIH

Milorad Lale za "Avaz": Procijenit ćemo mogućnost vraćanja publike na stadione

Raduje me ta vijest iz ovog dijela Hercegovine, rekao je Lale

Lale: Za Fudbalski savez BiH postoje samo dva entitetska krizna štaba. NSBiH

Piše: G. Šumar

6.2.2021

Štab Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona donio je odluku o povratku navijača na stadione i u dvorane. Uz poštivanje epidemioloških mjera, stadioni i dvorane ponovo bi trebali biti otvoreni za određen broj gledalaca. Naime, u dvoranama će moći biti popunjeno svako treće mjesto, a navijači će morati nositi maske...


Krizni štabovi

S druge strane, na otvorenim sportskim borilištima dopušta se korištenje svakog drugog mjesta za sjedenje. Međutim, i dalje na snazi ostaje zabrana dolaska gostujućih navijača. Ove odluke u Zapadnohercegovačkom kantonu stupile su na snagu jučer... No, sada su potezu su ostali kantoni, odnosni entitetski krizni štabovi...

- Raduje me ta vijest iz Zapadne Hercegovine, rekao je predsjednik Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Milorad O. Lale u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Drago mi je što je krenulo u tom pravcu. Međutim, za Fudbalski savez BiH postoje dva entitetska krizna štaba, što je sasvim normalno, tako da pomenuta odluka neće puno utjecati na našu konačnu odluku. Ne možemo mi donijeti odluku na osnovu parcijalnih stavova. Ne može Široki Brijeg na Pecari igrati pred navijačima, a da naprimjer na Grbavici utakmice budu bez gledalaca. I po protokolu, krizni štabovi Federacije BiH i Republike Srpske daju saglasnost za povratak navijača na tribine.

Lale podsjeća da je NSBiH prošle godine imao saglasnost Kriznog štaba FBiH, ali nije imao istu odluku i iz RS, te je prvenstvo moralo biti prekinuto.

- Isti slučaj je i s povratkom navijača, pravila su jasna... U svakom slučaju, mi pratimo epidemiološku situaciju. Prije nastavka sezone - u narednih desetak dana, imamo u planu razgovore na tu temu s kriznim štabovima Federacije BiH i Republike Srpske. Mi smo i ranije razgovarali sa njima... Procijenit ćemo mogućnost vraćanja publike na bh. stadione. Naša odluka će biti za sve premijerligaške stadione, ili za nikoga. Jer, jedino to je korektno prema svim klubovima sa sportskog aspekta. Znači, samo ako oba entitetska krizna štaba ujednače stavove, navijači će se vratiti na tribine, naglasio je Lale.


Kalendar takmičenja

Također, na narednoj sjednici Komiteta za takmičenje NSBiH pod lupom će biti i kalendar drugog dijela sezone, čiji je start zakazan za 27. februar. Naime, zvanični sponzor lige je predložio pomjeranje termina nekih prvenstvenih i utakmica završnice Kupa BiH.

- Kalendar takmičenja usvaja Izvršni odbor, tako da se tu može korigovati nešto malo – zaključio Lale.


Podrška Petevu

- Kad sumiram sve šta se dešava, imam osjećaj da u BiH dobro funkcioniše samo Fudbalski savez BiH. Bez obzira na sve, šta i kako... Zbog toga sada svi trebamo stati iza Ivajla Peteva. Treba mu pomoći, kategoričan je Lale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.