INTERNACIONALCI

Jusuf Gazibegović, igrač Šturma za „Avaz“: San mi je zaigrati za našu najjaču reprezentaciju

Igranje za naš seniorski tim bilo bi ispunjenje sna

Gazibegović: Sjajan gol u posljednjoj utakmici. Arhiv

Piše: Admir Vatreš

13.2.2021

Fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 95. minuti, mladi bh. reprezentativac Jusuf Gazibegović (20) donio je pobjedu Šturmu u minulom duelu austrijske Bundeslige s Ridom (2:1).

To je Gazibegoviću bio prvijenac za Šturm, u koji je stigao u septembru prošle godine iz Liferinga, drugog tima Salcburga.


Veliki klub

- Malo su se slegli utisci. Znao sam da je to posljednja šansa da stignemo do pobjede. Uzeo sam loptu, koncentrirao se maksimalno i izveo to kako treba. Osvojili smo tri boda i sada u dobrom raspoloženju dočekujemo nedjeljno gostovanje LASK-u – kaže Gazibegović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Od dolaska u Šturm, Gazibegović je odigrao ukupno 14 mečeva, što pokazuje da trener Kristijan Ilcer (Christian Ilzer) ozbiljno računa na njegove usluge.

- Odabrao sam Šturm jer je veliki klub ovdje u Austriji, klub koji ima veliku tradiciju, dobre navijače i uz to dobru ekipu. Zato sam smatrao da je to pravi put za mene, što se, evo, sad i pokazalo. Sve više minuta dobivam, sve više igram i mislim da sam napravio pravi potez. Osjećam se baš dobro ovdje – govori Gazibegović.

Poslije 16 odigranih utakmica Šturm je na visokoj trećoj poziciji sa šest bodova manje u odnosu na vodeći Salcburg.

- Na početku sezone niko nije mislio da ćemo bilježiti ovako dobre rezultate. Mislim da smo na dobrom putu. Nastavit ćemo davati sto posto u svakoj utakmici i izvući maksimum. Najbolje bi, naravno, bilo da igramo kvalifikacije za Evropsku ligu ili Ligu prvaka. U Kupu smo isto došli do polufinala, tu igramo protiv Salcburga i imamo dobru šansu da osvojimo trofej – ističe Gazibegović.

Sporedni put

Gazibegović je bio na pragu prvog tima Salcburga, ali je doživio tešku povredu ligamenata.

- Istina je da me ta povreda malo omela, ali najvažnije je da je sada sve uredu. Ne mora uvijek ići nekim planom, može i sporednim putem. To sada pokušavam u Gracu i mislim da mi dobro ide – kaže Gazibegović, koji u Šturmu igra na desnoj strani, iako je po vokaciji lijevi bek.

- Desna noga mi jeste bolja, ali dobro se snalazim na obje pozicije i mogu igrati podjednako dobro i na lijevoj i na desnoj strani – kazao je Gazibegović.

Gazibegovića s U21 BiH čekaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, gdje će naš tim igrati u grupi zajedno s Italijom, Švedskom, Republikom Irskom, Crnom Gorom i Luksemburgom.

- U prošlim kvalifikacijama smo bili vrlo dobri. Parirali smo Nijemcima, pobijedili Belgiju... Ako budemo vjerovali u sebe i ponovili te igre, moći ćemo se nositi sa svima. Sve je moguće – poručuje Gazibegović.

Nada se kako će uskoro zaigrati i za seniorski tim, što je njegov san.

- To je želja svakog igrača. Za mene bi to bilo ispunjenje sna. Trudit ću se i pokušavati igrati što bolje da skrenem pažnju na sebe – istakao je za kraj Gazibegović.

Marselo i Ronaldo

Govorio je i o igračkim uzorima, a izdvojio je dvojicu igrača.

- Uvijek mi je omiljeni igrač na mojoj poziciji bio Marselo (Marcelo) iz Real Madrida, iako sam malo drugačiji tip igrača od njega. Ako gledamo s obzirom na profesionalnost, onda bih izdvojio Kristijana Ronalda (Cristiano). Mislim da je za svakog mladog igrača dobro da se ugleda na njega – rekao je Gazibegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.