NOVI FORMAT

Anjeli: Veoma smo blizu dogovora o idealnoj Ligi prvaka

Taj švicarski sistem je odličan

Andrea Anjeli. Arhiva

G. Š. / Guardian

9.3.2021

Prvi čovjek Juventusa Andrea Anjeli (Agnelli) u intervjuu "Guardian" izjavio je da bi najbolji klubovi uskoro mogli da postignu dogovor o novom formatu Lige prvaka.


- Veoma smo blizu dogovora o idealnoj Ligi prvaka, rekao je Anjeli i dodao:

- Taj švicarski sistem je odličan. To će otvoriti mnoge mogućnosti svima koji se takmiče. Imat će veće šanse za nokaut fazu. To je suština takmičenja. Blizu smo novog formata, možda nas od svega dijeli nekoliko sedmica.

"Švicarski sistem" podrazumijeva učešće 36 klubova, gdje bi svaka ekipa u grupnoj fazi odigrala po deset mečeva. 

- Odavno imam namjeru da pronađem rješenje sa kojim je saglasna i UEFA. Tačno je da je bilo nesporazuma sa Aleksanderom Čeferinom prošle jeseni, željeli smo da nađemo ravnotežu između domaćih i evropskih takmičenja. Cilj je da imamo ravnotežu u svemu, objašnjava Anjeli, te dodaje:

- Možemo da zamislimo i to da imamo pretplatu na posljednjih 15 minuta nekih utakmica. Pažnja današnjih klinaca i onih koji troše novac je drugačija od mene u njihovim godinama. Uzmimo naprimjer golf, ako je to interesantno, radi se uglavnom samo o posljednjih šest rupa finalnog dana. Nećete gledati cijeli događaj na TV osim ako niste vatreni navijač, objasnio je Anjeli.


Prijelazni rok

Klubovi koji bi se plasirali u određene runde međunarodnih takmičenja, ne bi mogli da kupuju igrače međusobno. 

- To bi doprinijelo osjećaju solidarnosti među njima i ne bi bili ogromnih milionskih transfera među klubovima učesnicima. To su elementi o kojima se razgovara, zaključio je Anjeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.